Published On: Pon, ruj 10th, 2018

Cijene goriva ponovno skočile

Maloprodajne cijene porasle su analogno povećanjima veleprodajnih cijena, odnosno analogno cijenama na svjetskom tržištu.

Cijene dizela na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini dostižu do 2,36 KM po litru, dok su samo prije nekoliko dana cijene išle do 2,26 KM po litru, piše Klix.ba.

Bezolovno gorivo poskupjelo je za pet feninga pa je tako na pojedinim crpkama cijena benzina s 95 oktana 2,36 KM po litru, dok je nekoliko dana unazad iznosila 2,.31 KM po litru.

Podsjećamo, ekonomski analtičari ranije su upozoravali da su naftni trgovci hitri da podignu cijene kada one porastu na međunarodnom tržištu, ali ne i kada padnu.

To se ostvarilo i ovog puta, budući da su cijene na međunarodnim tržištima porasle 6. rujna, što ukorak prate bh. trgovci. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,55 dolara.

Ovo povećanje cijena goriva je još jedno u nizu od početka godine.

Najveće poskupljenje nafte i naftnih derivata nametnuto je bh. građanima 1. veljače kada je počela primjena novousvojenog Zakona o trošarinama, kada su cijene povećane do 25 feninga po litru.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare