Published On: Pon, srp 5th, 2021

Cijene energenata u Austriji znatno porasle

Cijene goriva i energije u Austriji znatno su porasle u odnosu na prethodnu godinu.

Energija za kućanstava u svibnju je bila skuplja za 11,7 posto nego godinu dana ranije. Porast je uglavnom potaknut znatno višim cijenama goriva. To se može vidjeti iz indeksa cijena energije koji je izračunala Austrijska energetska agencija.

Prema indeksu cijena energije (EPI), benzin je u svibnju koštao 23 posto više nego godinu dana ranije, dok je dizel bio skuplji za 19,3 posto. Cijena loživog ulja porasla je za 19,6 posto. Porast ovih naftnih derivata u velikoj je mjeri odgovoran za veću inflaciju i rast indeksa cijena energije, navodi energetska agencija. U usporedbi s travnjem 2021. godine dizel je bio skuplji za 1,4 posto, benzin za 2,0 posto, a lož ulje za 3,1 posto, piše APA.

Plin i struja također su bili skuplji u svibnju, dok su peleti bili jeftiniji. U odnosu na travanj, cijene energije za kućanstva porasle su za 1,1 posto. Za usporedbu, indeks potrošačkih cijena na godišnjoj je razini porastao za 2,8 posto, a mjesečna stopa inflacije iznosila je 0,3 posto.

Struja je u svibnju ove godine bila skuplja za 5,2 posto u odnosu na svibnj 2020. Plin je bio skuplji za 1,4 posto, a ogrjev za 1,7 posto. Cijene peleta pale su za 1,6 posto i bile su na najnižoj razini u gotovo dvije godine.

U odnosu na travanj zabilježena su neznatna poskupljenja električne energije i ogrjevnog drveta. Cijena plina je porasla za 0,7 posto.

kroativ

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x