Published On: Fri, Nov 17th, 2017

CIJELA DRŽAVA SJEĆA SE VUKOVARA, TISUĆE I TISUĆE LAMPIONA GORI PO HRVATSKOJ Građani se poklonili žrtvama grada heroja diljem Hrvatske

VUKOVAR – U Vukovaru je sve spremno kako bi obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 26. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu u subotu prošlo u najboljem redu i s dužnim pijetetom prema žrtvama agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine.

Iako su u grad već počeli pristizati brojni domoljubi iz svih krajeva Hrvatske koji će proći u koloni sjećanja od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja iz Domovinskog rata kako bi odali počast stradalima u obrani Vukovara, u gradu je stanje mirno i ne osjeća se prevelika užurbanost kakve je bilo prijašnjih godina. Na ulicama u središtu grada tek su vidljivi djelatnici i suradnici HRT-a koji rade na osiguravanju tehničkih uvjeta za prijenos svega onoga što će se u subotu događati u Vukovaru.

Učenici šibenskih osnovnih škola zapalili su stotine lampiona u znak sjećanja na sve stradale u Vukovaru

 

 Sudionici obilježavanja okupit će se u krugu vukovarske bolnice gdje će u 10 sati započeti prigodan komemorativni program, a  potom će se u koloni sjećanja uputiti prema Memorijalnom groblju na kojem će državna i druga izaslanstva položit vijence i zapalit svijeće. Po podacima iz vukovarske gradske uprave izdano je ukupno više od 1800 akreditacija novinarima, što je najviše do sada u 19 godina, koliko se kolonom sjećanja obilježavaju obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu. Duž trase kojom se bude kretala kolona sjećanja bit će raspoređeno 250 redara, umirovljenih policajaca sudionika Domovinskog rata.

Nogometaši NK Osijeka na čelu s trenerom Zoranom Zekićem zapalili su svijeće za Dan sjećanja na Vukovar kod spomenika crvenom fići

Uz državni vrh, u koloni sjećanja nalazit će se i 70-tak saborskih zastupnika, a iza branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, koji će i ove godine predvoditi kolonu sjećanja, koračat će nositelji čak 186 zastava ratnih postrojbi iz Domovinskog rata.

U prozorima mnogih poslovnih prostora i obiteljskih kuća upaljeni su lampioni kao podsjetnik na dane ratne tragedije iz 1991. godine u kojoj je živote izgubilo više od 2000 branitelja i civila. Po podacima vukovarske bolnice, u napadima na Vukovar, koji su započeli 25. kolovoza, a završili 18. studenog 1991. slomom obrane grada, poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 ljudi.

Paljenje svijeća i odavanje počasti žrtvama Vukovara u Vukovarskoj ulici u Splitu

 

 

Studenti Pravnog fakulteta u Splitu su napravili srce od svijeća

Počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara, paljenjem svijeća te molitvom večeras će se odati kod Zavjetne kapelice na početku tzv. kukuruznog puta, jedinim prolazom između Vukovara i Bogdanovaca kojim su tijekom tri mjeseca, od rujna do studenoga, branitelji mogli dolazili braniti Vukovar i kojim su, nakon sloma obrane, branitelji i civili izlazili iz Vukovara.

U organizaciji vukovarskog ogranka Matice hrvatske, Gimnazije i Hrvatskog doma, u Hrvatskom domu održat će se “Predvečernji spomen” dok će u dvorištu bolnice biti zapaljene svijeće. Diljem Hrvatske večeras je upaljeno tisuće lamipona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.

 

 

 Ispred crkve svetog Vlaha u Dubrovniku učenici dubrovačkih osnovnih i srednjih škola i njihovi profesori, te brojni građani zapalili su svijeće

 

Građani Makarske sa svijećama u Vukovarskoj ulici

 

 Varaždinci su se prisjetili stradanja Vukovara u Domovinskom ratu ispisavši svijećama ime Vukovar

 

Vukovarska ulica u Zadru

 

jutarnji.hr