Published On: Fri, Oct 23rd, 2015

Cicmil ubijen vjerojatno zbog kriminalne prošlosti u Crnoj Gori

Policija još uvijek traga za ubojicom Božidara Cicmila, vlasnika poduzeća “Moj taksi” u Mostaru, a kao jedan od mogućih motiva ubojstva spominje se njegova kriminala prošlost i povezanost s kriminalnim miljeom u Crnoj Gori, kao i navodna povezanost s međunarodnim krijumčarenjem narkotika.

Kada je pitanju istraga ubojstva, policija je do sada ispitala veći broj eventualnih svjedoka te privela pet osoba koje bi se mogle dovesti u vezu s ubojstvom u bilo kojem svojstvu, posebice kao mogući pomagači, kazao je u petak Ramiz Hasić, načelnik Sektora krim. policije MUP-a HNŽ-a na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je kazao kako policija u najkraćem roku namjerava saslušati još 33 osobe koje su na bilo koji način bile povezane s Cicmilom, bilo kroz njegovo poduzeće, bilo da se mogu na bilo kakav način dovesti u vezu s ovim počinjenim kaznenim djelom.

Također, policija posjeduje i snimak s nadzorne kamere na kojoj se napadaču ne vidi jasno lice kako bi ga se moglo prepoznati, no na snimci se vidi da ubojica hramlje, a što je potvrdio i jedan od svjedoka koji nije jasno mogao razabrati ubojičine crte lica zbog čega se ne može napraviti njegov fotorobot. Ubojica nije bio maskiran, a policija još uvijek nema informaciju je li koristio rukavice.

Hasić nije želio špekulirati o tome postoji li mogućnost da ubojica nije bio državljanin BiH, ali za to, po njegovom mišljenju postoji velika mogućnost. Što se tiče forenzičkih dokaza, iz policije se nadaju kako će imati dovoljno trgova i dokaza koji će im pomoći u otkrivanju mogućeg počinitelja.

“Imamo mjesto gdje utemeljeno pretpostavljamo da bi se mogao naći otisak prsta ubojice … Postoje indicije da je ubojica ostavio otisak prsta, a nađe li se ta ‘mrvica’ otiska imat ćemo identitet“, kazao je načelnik.

Načelnik sektora kriminalističke policije MUP-a HNŽ-a potvrdio je kako je Cicmil, koji je bio pripadnik specijalne policije, bio predmet zanimanja i kriminalističkih obrada domaćih i regionalnih agencija kao sigurnosno interesantna osoba.

Načelnik krim. policije nije želio komentirati pitanje novinara je li točna informacije da je hrvatska obavještajna služba prije godinu dana obavijestila bh. kolege da je Cicmil dio kriminalne organizacije koja se bavi međunarodnim krijumčarenjem narkotika, naglasivši samo kako MUP HNŽ-a nije ni službeno ni neslužbeno dobio takvu informaciju.

Na upit novinara je li ubojstvo bilo pomno planirano, Hasić je odgovorio potvrdno. Iz policije su također potvrdili da je Cicmil često mijenjao mobilne uređaje i brojeve telefona, da je često putovao u Crnu Goru te da je imao mobitel s crnogorskim brojem.

Čahure koje su nađene na mjestu ubojstva mogu se povezati i s ranijim ubojstvima koja su počinjena na sličan način, a iz policije su potvrdili da je ubojstvo Cicmila izvršeno na vrlo sličan način kako i jedno ubojstvo u Banjoj Luci.

“Modus izvođenja ubojstva je vrlo sličan s jednim ubojstvom u Banjoj Luci“, ustvrdio je Hasić, koji je za sada odbacio mogućnost da je Cicmil bio žrtva reketa, javlja Fena.

Inače, Cicmil je nakon izlaska iz zatvora odlučio napustiti Crnu Goru te se nastaniti u Mostaru, gdje je otvorio poduzeće za taksi prijevoz koje zapošljava oko 100 ljudi. Cicmil je ubijen u Mostaru u sred bijela dana, a nakon što je u njegovom smjeru ispalio pun okvir metaka, ubojica je pobjegao s lica mjesta i za njim se intenzivno traga.

Inače, što se tiče sigurnosne situacije u gradu Mostaru u kontekstu posljednjeg događaja, odnosno Cicmilovog ubojstva, komesar policije Ilija Lasić sigurnost u Gradu je ocijenio dobrom.

Dnevnik.ba