Čičak: Provjera ‘stranih’ prezimena u Vrgorcu čisti je rasizam

Grad Vrgorac ovih je dana postao jedna od top-tema u medijima nakon početaka sređivanja popisa birača. Policija svakodnevno provjerava je li netko od 1200 imena koja se nalaze na popisu doista stanuje na prijavljenoj adresi.
Međutim, neki građani počeli su se obraćati nevladinim udrugama i medijima, ističući kako su neki od njih odjavljeni, a da nitko nije pokucao na njihova vrata ili nakon jedne provjere, a u to vrijeme su mogli biti na poslu u polju ili odsutni od kuće zbog raznih razloga.
Osim toga postavili su pitanje o tome tko je zaokružio njihova imena na biračkom popisu te ih dostavio policiji.

Nakon dosta dopisa i upita građana o sređivanja popisa birača na području grada Vrgorca, oglasio se Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, s predsjednikom Ivanom Zvonimirom Čičkom na čelu, istaknuvši kako se radi o selektivnom brisanju fiktivno prijavljenih građana po naredbi politike.
– Znakovito je da se uvijek uz rasprave o sređivanju popisa birača spominje Vrgorac. Prema našim saznanjima ovakvih “Vrgorčana“ ima gotovo uz cijelu granicu s BiH i Srbijom. No, poznata je činjenica da potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i društvo oko njega blokiraju popis birača godinama kako se ne bih utvrdio točan broj pripadnika srpske nacionalnosti. Svima su nam još svježa sjećanja dovoženja Srba na birališta autobusima – kazao je Ivan Zvonimir Čičak.
U slučaju provjeravanja građana na temelju zaokruženih imena koja po nekom nisu domicilna, HHO kaže kako se radi o kršenju temeljnih ljudskih prava.
– Pa, to je rasizam najgore vrste. Biračko pravo je jedno od najsvjetlijih prava građana i ne može se olako utvrđivati. Najgore što se može dogoditi jednoj državi, očito je ono što se događa u Tinovu gradu.
Netko je po nalogu politike skrojio popis tko može ostati na biračkom popisu, a tko ne može i dostavio to policiji kako bi provela akciju. To me podsjeća na nešto što se događalo prije pedeset godina. Ako hrvatske vlasti žele srediti popis birača, onda to ne mogu raditi na ovaj način – zaključio je predsjednik HHO-a.
Sasvim sigurno da će se o ovom problemu još mnogo raspravljati nakon posljednjeg istupa čelnika HHO-a. No, treba istaknuti kako svi stanovnici Vrgoračke krajine i političke stranke koje djeluju na tom prostoru pozdravljaju dovođenje u red biračkih popisa. Međutim, neke od njih ne podržavaju ovakve metode i način.
Slobodna Dalmacija