Published On: Sub, lip 3rd, 2017

CIA OBJAVILA TAJNI DOKUMENT O PREGOVORIMA U DAYTONU: Alija Izetbegović praktično bio ucijenjen da stavi potpis

Američka obavještajna agencija CIA objavila je tajni dokument od 15. studenog 1995. s pregovora u Daytonu, kojima je okončan rat u BiH, koji svjedoči čime je Alija Izetbegović praktično bio ucijenjen potpisati mirovni sporazum.  Međutim i srpska i hrvatska strana tvrde da su i one na neki način bile pritisnute.

Tako se u dokumentu koji je naslovljen na Tonyja Lakea na tri strane donose “pročišćene teme za razgovor” koje su pripremljene uoči sastanka s Izetbegovićem.

Između ostalog, na sastanku je trebao istaći kako nije došao da pregovara, već samo da podrži stavove Richarda Holbrookea, koji je ovlašten od predsjednika SAD-a Billa Clintona za pregovore.

Budući da je ostalo još samo nekoliko sati, došao je u ime Clintona s porukom da prijedlog o podjeli teritorija nije savršen, ali omogućuje više od 51 posto, što je najbolji mogući dogovor, dok će nastavak sukoba donijeti nove žrtve bez zagarantiranih ishoda.

U dokumentu se ističu da Izetbegoviću treba prenijeti da je Clinton svjestan težine pregovora, ali i da je razočaran jer nakon 16 dana nije postignut dogovor.

Potom se na posljednjoj stranici navode teze koje će se koristiti “ako je potrebno, da se odluči u vrijeme sastanka”. Nabrojano je šest stavki:

1. Ako vaša Vlada ne želi prihvatiti mirovni sporazum koji Srbi mogu prihvatiti i onaj koji je podržan od strane Kontaktne skupine, neće biti:
– Snaga Sjedinjenih Američkih Država na terenu,
– Implementacije NATO
– Ekonomske pomoći i pomoći pri obnovi.

2. Kongres neće odobriti, niti mi možemo od njih tražiti, program za opremu i trening od strane SAD-a

3. UNPROFOR će se povući. Bosna bi se mogla naći bez ikakve vojne potpore Zapada i bez formalne podrške.

4. Ako se ovaj proces ne zaključi na zadovoljavajući način u Daytonu, u narednoj fazi sastanci će se održati u Parizu ili negdje drugo. Sjedinjene Države će biti u daleko manjoj mogućnosti da utječu na ishod, a to će biti na štetu BiH.

5. Mnogo toga je u pitanju za Vas, Bosnu, Sjedinjene Države i predsjednika. Pozivamo vas da pažljivo razmislite o Daytonu i izgledima za budućnost nakon mira u Bosni uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice.

6. Vrlo dobar rezultat je na dohvat ruke. Ne dozvolite da promakne, stoji u dokumentu koji je objavila CIA.