Published On: Čet, lis 3rd, 2013

CIA: Mudžahedini najveća prijetnja za američke snage u BiH

CIA je u posebnom izvještaju iz 1995. godine upozorila da su mudžahedini najveća prijetnja za američke snage u BiH i procijenila da je riječ o ” ološu , ali vrlo motiviranoj grupi islamskih dobrovoljaca izvan BiH , koji konflikt vide kao džihad ” .

Mudžahedine , čije se prisustvo CIA procjenjuje na između 300 i 1.500 ljudi , Armija BiH pod kontrolom vlasti u Sarajevu koristila je kao jurišne snage . Otprilike oko 400 njih već je ” apsorbirano ” u tu armiju .

CIA je upozorila i na ” iransku opasnost ” u BiH .

U BiH je između 350 i 400 pripadnika Iranske revolucionarne garde / IRGC / koji obučavaju muslimansku vojsku .

IRGC je jedna od nekoliko iranskih službi odgovorna za izvođenje napada , ubojstava i ostalih terorističkih misija izvan Irana . Iranska obavještajna služba MOIS ima snažno prisustvo u BiH i ima pristup višim dužnosnicima vlade u Sarajevu .

MOIS je izveo pripremne operacije za otmicu ili ubojstvo Amerikanaca i vjerovatno je odgovoran za ubojstvo američkog pripadnika UNPROFOR – a Williama Jeffersona – navodi CIA .

Obavještajne službe vjeruju da će za američke snage najopasniju prijetnju predstavljati iranski operativci MOIS – a i IRGC – a na području Zenice .

I šiitske i sunitske grupe u BiH predstavljaju prijetnju za američke snage . Hezbolah je već izvjesno vrijeme prisutan u BiH .

Anwar Šaban , ključni terorista Islamističke skupine , također djeluje u BiH . Šaban je sljedbenik šeika Umara Abd el Rahmana i on će , najvjerovatnije , napasti američke građane kada šeik bude osuđen na dugu zatvorsku kaznu narednog mjeseca – procjenjuje CIA u dokumentu iz 1995. godine .

Šabanovu grupu smatraju izuzetno opasnom . Postoje dokazi da je Šaban , u stvari , pod zaštitom bošnjačkih vlasti .

CIA napominje da je Aliji Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbej / ministru vanjskih poslova / jasno rečeno da strane snage moraju napustiti BiH 30 dana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma .

Izetbegović nas je uvjerio da će to biti učinjeno . Ipak , čini se da on misli samo na malu grupu od 200 mudžahedina , što je u suprotnosti s našim procjenama , prema kojima njih ima mnogo više . On se nije osvrnuo na sveukupne prijetnje s kojima se suočavaju američke snage .

Nismo dobili od Izetbegovića uvjeravanja da on namjerava eliminirati zvanično prisustvo Irana , ili sunitske ekstremističke grupe u BiH . Štoviše , raspoređivanje stranih mudžahedinskih jedinica unutar Armije nagovještava da nema namjeru da protjera glavni dio mudžahedina – navodi CIA .

U izvještaju se procjenjuje da vlasti u Sarajevu imaju razlog da sačuvaju iransko prisustvo – Teheran je obećao 47 milijuna dolara za nabavku oružja za BiH .
Ovakva predanost BiH izazvala je snažne simpatije za Iran među dužnosnicima bliskim Izetbegoviću , uključujući načelnika generalštaba Rasima Delića .

CIA navodi da SAD žele u roku od 30 dana iz BiH budu protjerani : pakistanski , malezijski , egipatski , afganistanski i drugi strani muidžahedine ; zatim iransko osoblje povezano s MOIS – om i IRGC – om ; kao i devet pripadnika drugih ekstremističkih skupina , uključujući islamističku skupinu i Hezbolah , ogranke Hezbolaha i ostale grupe koje pružaju humanitarnu i pomoć u domenu obrazovanja .

” Također , želimo da BiH službeno prekine odnose s Iranom u vezi s kupnjom oružja i zatvori kampove za obuku koje vode navedene grupe ” , ističe CIA .

CIA je tada navela da će vlastima u Sarajevu biti zaprijećeno da bi SAD mogle blokirati vojnu i ekonomsku pomoć i da to predstavlja ” oružje ” koje su spremni upotrijebe .

Također , SAD će smatrati BiH odgovornom ako dođe do bilo kakvog napada na američke snage grupa koje su identificirali kao prijetnje . Zatražit i od saveznika da na isti način postupaju s vladom u Sarajevu .