Published On: Wed, Oct 2nd, 2013

CIA IZVORI: Hrvati iz Hrvatske nisu bili za aneksiju hrvatskih teritorija iz BiH

Hrvatska se koncentrira na proširenje hrvatske teritorije u BiH i na svoju kontrolu sprečavanjem stvaranja jake bosanske države – navodi CIA u izvještaju od 19. rujna .

Najdraža – muslimani kao ” tampon zona ” Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da bi , pošto muslimanska država u BiH nije moguća u okviru postojećih granica , Hrvatska trebala pomoći pri očuvanju BiH kao ” tampon zone ” između nje i Srbije

Unatoč Splitskoj deklaraciji koju su potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović , kada su se dogovorili da naprave zajedno vojnu savez protiv Srba , nije bilo međusobnog povjerenja .

Tuđman je američkim diplomatima otvoreno predstavio svoju viziju budućnosti regije , koja se svodi na podjelu BiH između Hrvatske i Srbije – na sjever i jug .

On , vjerovatno , podjelu vidi kao dugoročni proces koji će neumitno dovesti do uvođenja hrvatske teritorije BiH u ” veliku Hrvatsku ” , možda znatno proširenu nauštrb i Bošnjaka i Srba , ostavivši u najboljem slučaju ” okrnjenu ” muslimansku državu kao hrvatski protektorat – procjenjuje CIA .

Izvještaji ukazuju na to da Hrvati / iz Hrvatske / nisu za uključenje muslimanskog entiteta u hrvatsku državu , te da su radije za etničku homogenost , a možda bi se , čak , usprotivili i aneksiji hrvatske teritorije u BiH , s obzirom na široko rasprostranjen stav da je ona ekonomski i kulturno zaostala .

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da bi , pošto muslimanska država u BiH nije moguća u okviru postojećih granica , Hrvatska trebala pomoći pri očuvanju BiH kao ” tampon zone ” između nje i Srbije .

CIA je procjenjivala da je , dok god se međunarodna zajednica snažno protivi secesiji hrvatske i srpske teritorije u BiH , moguće uvjeriti Zagreb da je u najboljem interesu Hrvatske da služi kao zaštitnika BiH i da zadrži barem osnovne simbole Federacije BiH .

Snažan pritisak sa Zapada , posebno ako je on konkretno vezan za odnose Hrvatske sa EU ili njezinim članstvom u Partnerstvu za mir , mogao bi da obezbijedi znatnu prednost da bi Hrvatska i dalje bila za ovu ideju .

Hrvatski lideri će , možda , htjeti da održe Federaciju kao sredstvo ograničenja islamskog utjecaja . Tuđman je rekao dužnosnicima EU : ” Mi smo u Federaciji da bismo držali bosanske muslimane pod kontrolom ” .

Tuđman bi mogao iskoristiti Federaciju BiH kao ” trojanskog konja ” , da bi Hrvatska uspostavila kontrolu nad BiH , iako će Sarajevo pružiti snažan otpor protiv svakog pokušaja Zagreba u tom smislu .

CIA je u rujnu 1995. godine ocijenila da će Zagreb , vjerovatno , nastaviti jačati identitet Hrvata u BiH , te da , koliko god je to moguće , sistematizira svoju već značajnu kontrolu .

Bez pritiska Zagreba na suradnju s muslimanskim dužnosnicima vođe Hrvata će , vjerovatno , postaviti nove prepreke daljnjoj suradnji , a mogli bi izazvati i nove sukobe između muslimana i Hrvata .

Politika Hrvatske kojom se osigurava da država BiH ostane slaba i ovisna učiniće je stalno podložnom agresiji izvana . Takva država potaknula bi želju Srba za proširenje teritorija , posebno u smislu vraćanja teritorija izgubljenih putem mirovnog sporazuma – procijenila je CIA .

Hrvatska bi više željela BiH kao ” tampon državu ” , ali ne bi bila spremna na novi rat sa Srbijom da bi osigurala opstanak BiH , te bi mogla doći u iskušenje da pokuša sa Srbijom oformi krnju državu BiH – navodi se u izvještaju iz rujna 1995 . godine .