Published On: Uto, srp 10th, 2018

CIA: BiH i Srbija u pravoslavnom bloku Europe do 2020.

Američka obavještajna agencija, prema pisanju Novosti, kao i agencija Stratfor, predviđaju krupne promjene na tlu Europe.

Naime, CIA europski kontinent u bliskoj budućnosti vidi sasvim drugačije od onog današnjeg – podijeljen na tri dijela – “novu”, “staru” i “pravoslavnu” Europu, kojoj bi pripadala i Srbija. Istovremeno, agencija “Stratfor” predviđa krupne promjene – jačanje Poljske i Rumunjske kroz strateško partnerstvo s Amerikom, uzdizanje Turske kao regionalne sile, uz slabljenje njemačkog utjecaja.

Projekcija CIA do 2020. godine predviđa zapadni blok, ili “staru Europu”, koju bi činile Njemačka, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Španjolska, Portugalija, Italija, Švedska, Norveška, Finska. “Nova Europa” obuhvatala bi Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, s tim što bi ove zemlje, nekada najvećim dijelom članice Varšavskog pakta, sada bile glavni američki vojni oslonac u Europi.

CIA je još prije skoro desetljeće predviđala da će se Europa naći u velikoj krizi, zbog čega ulazak balkanskih zemalja u EU neće jednostavno moći biti izveden. Stoga se još tada predviđalo da će se Srbija, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, Grčkom, Bugarskom, Makedonijom, Rumunjskom naći u grupi “pravoslavnih zemalja”. Ovoj grupi bi pripadale i BiH i Albanija.

Prema projekciji CIA, u “katoličkoj” zoni zemlje istočne Europe bile bi pod patronatom SAD, dok bi Albanija, kao i Kosovo, koje je izdvojeno posebno, bile dio “pravoslavne zone”. “Stratfor” pravoslavnu grupu naziva “plinska unija”.

Previranja započeta 2008. godine, otkad je EU u problemima, uzdrmali su jedinstvo Unije, i “Stratfor” je predvidio da će ona teško moći vratiti se na nekadašnje jedinstvo, i ako preživi, funkcionirat će ograničenije i fragmentarnije. “U narednom desetljeću Europu će definirati uzdizanje nacionalnih država, kao pokretačke sile na kontinentu. Broj nacionalnih država će se vjerojatno povećati u secesionističkom pokretima, ili raspadom zemalja”, ističe “Stratfor” u projekciji budućnosti Europe do 2025. godine.

Desetljeće stara predviđanja da će odnosi unutar Europe biti veoma nepredvidivi i nestabilni već su se obistinila, a to će za posljedicu imati da zona slobodne trgovine neće moći funkcionirati bez većeg protekcionizma. Posebno teške posljedice trpjet će, kako se predviđa, zbog toga Njemačka, dok će Poljska povećati regionalnu moć. Ističe se da se krajem desetljeća Turska uzdiže na razinu značajne regionalne sile, kao glavni rival Iranu.

Starenje Europe

Ekonomsko opadanje Europe posljedica je i starenja Starog kontinenta, što, kako predviđa CIA, utječe ne samo na gubitak moći EU kao “svjetskog igrača” već i na sudbinu NATO, i uopće stare vojne saveze.

Odavno je uočeno da lice Europe dramatično mijenjaju migracije, posebno iz muslimanskih zemalja. CIA je još prije desetljeće predvidjela da će se muslimanska populacija u Europi do 2025. godine povećati na 22 do čak 37 postotaka, što bi dodatno moglo povećati tenzije na Starom kontinentu.

CIA je, takođe, predvidjela da će američki odnosi sa Europom biti “dramatično drugačiji” do 2020. godine, na čemu, očigledno, radi novi šef Bijele kuće Donald Trump. To će, kako se predviđa, imati za posljedicu odstupanje od institucija na koje smo navikli od Drugog svjetskog rata. NATO bi mogao oslabiti i biti smenjen drugačijom europskom arhitekturom u oblasti obrane./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x