Published On: Pon, lis 4th, 2021

Christian Schmidt podržao Otvoreni Balkan

Svi zajedno moramo shvatiti da identitet treba zadržati, ali moramo se dogovoriti da ekonomske prepreke prevaziđemo, rekao je Schmidt 4. listopada na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma.

Schmidt je, povodom komentara da je Otvoreni Balkan “nešto što su Srbi napravili”, rekao da nije pitanje tko je što učinio, “nego što ja mogu da iskoristim kao prednost iz toga u ekonomskom smislu”, prenosi Radio Slobodna Europa

Dačić: Otvoreni Balkan povijesna šansa

Predsjednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da brzina europskih integracija nije kakvu Srbija zaslužuje, ali da će reforme biti nastavljene, istakavši da se politička pitanja ne mogu odvojiti od velikog ekonomskog uspjeha koji je Srbija ostvarila.

“EU ima unutrašnje strukturne turbulencije koje su možda glavni razlog što brzina kretanja ka članstvu nije onakva kakvu zaslužujemo i očekujemo”, rekao je Dačić, dodajući da Srbija zbog toga “ne sjedi skrštenih ruku i ne pada u očaj”.

Obraćajući se na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, Dačić je dodao da vjeruje da će promijenjena metodologija proširenja učiniti proces bržim i efikasnijim, a da će Srbija nastaviti provoditi reforme.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Dačić je istakao da je to “povijesna šansa da balkanski narodi urade nešto sami za sebe, a da im to nije donio neko sa strane”, ali da i taj projekt doživljava osporavanja i kritike, “iako nije zaslužio”.

Pozvao je i druge zemlje regiona da se pridruže inicijativi, smatrajući da “nema potrebe da bilo tko čeka i oklijeva”.

“Možemo da nađemo načine da rješavamo barijere koje postoje u regionu, da bi svi zajedno bili jači u ekonomskom smislu i da bismo štitili svoje zajedničke interese i kada pregovaramo s nekim sa strane, uključujući Brisel”, rekao je Dačić.

Što je Otvoreni Balkan?

Otvoreni Balkan (eng. Open Balkan) je novo ime regionalne inicijative, ranije poznate pod nazivom “Mali Schengen”. Prvi sastanak “Malog Schengena” je održan listopada 2019. u Novom Sadu, a glavni zagovarači inicijative su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Inicijatorima “Malog Schengena” je uzor bila Shengenska zona, područje koje obuhvata 26 europskih zemalja koje su službeno ukinule sve putovnice i sve druge vrste granične kontrole na svojim zajedničkim granicama.

Vučić, Rama i Zaev su na sastanku u Skoplju 29. srpnja, kada je inicijativa preimenovana u Otvoreni Balkan, postigli dogovor prema kojem bi od 1. siječnja 2023. trebale biti ukinute granične kontrole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

“Ako prevaziđemo slabosti administracije, 1. siječnja 2023. godine neće biti granica između naših zemalja. Od Beograda do Tirane nitko vas neće zaustavljati”, rekao je Vučić nakon sastanka u Skoplju.

Od prvog predstavljanja ove ideje prije dvije godine do danas uvedeno je slobodno kretanje građana s osobnom iskaznicom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Također, potpisan je i sporazum o suradnji u prevenciji i otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zoki
Zoki
1 godina prije

Poskoče, je li ti savladavaš prepreke ili ih prevaziđaš?

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
1 godina prije

Okolokole

Drago
Drago
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

Ha ha dobro si.

Drago
Drago
1 godina prije

Poništi Inckov zakon pa da pričamo.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Drago
1 godina prije

Inzko IDE SVIJETLA OBRAZA PRIVREMENO JE SAČUVAO GENOCIDNU TVOREVINU TZV RS slijedi PRAVNA BITKA ili prava za njeno demontiranje u interesu Mira u evropi i SRPSKOG OBRAZA

Niko
Niko
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Što da ne.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Zašto ne bi veličali kad su izvršili genocid nad 300 000 HRVATA BOS.Posavine i Bos.krajine i pomogli se njihovog posjeda zahvaljujući Karađorđevu i Njofrinoj HRH FOSNI

Kleme
Kleme
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
1 godina prije

DALMACIJA JE NASTALA U TG. GLAVNI GRAD DELMINIUM KOD KONGORE, PA JE SASVIM UREDU SPLITU VRATITI ZALEDJE OD KIVNA DO NERETVE

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Posteno!

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Sve je to dio Kraljevine Bosne…zašto ne vratiti u Bosnu

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Sunce li mu germansko prepotentno, pa nismo mi svi bauštelci i pomoćne radnice pa da nam se obraća kao lošim đacima…

Niko
Niko
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Fuck him.

never baklava
never baklava
1 godina prije

Schmidte i ostali civilizacijski osakaćeni alkemičari – tko vas jebe.

Ovo će završiti našom lokalnom tučnjavom i vašim bijegom ako budete dovljno brzi – štakori.

Last edited 1 godina prije by never baklava
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

tko ce gospodariti u otvorenombalkanu bez europe..prvo skini zicu vucica orbana i kurcza..