Published On: Mon, Sep 14th, 2015

CHARLIE HEBDO na udaru kritika: Dječak Aylan na naslovnici

charlie-hebdo-reu1Francuski satirični časopis Charlie Hebdo je poznat kao “veliki zagovarač slobode govora” i poznat je po svojim kontroverznim, ali i provokativnim karikaturama.

Podsjetimo, u siječnju 2015. godine se dogodio napad na redakciju ovoga časopisa gdje je ubijeno 12 uposlenika. Nakon napada, podrška za ovaj časopis je nastupila iz cijelog svijeta.
Svi su u znak podrške objavljivali #JeSuisCharlie koja je predstavljala solidarnost za slobodu govora kao i poštovanje za  ironiju njihovih crteža.
No, ovoga puta Charlie Hebdo se našao na udaru mnogih kritika samog Zapada.
Dok cijeli svijet i dalje žali i proganja ih slika beživotnog tijela malenog sirijskog dječaka Aylana Kurdija na turskoj obali, francuski časopis je objavio bezosjećajnu ilustraciju u vezi sa tom fotografijom.
Ispod naslova “Dobrodošli migranti” slijedi tekst “Tako blizu svoga cilja” a onda su ilustrirali  billboard McDonald’sa u pozadini sa rečenicom “Dva menija djece za mir jednog“.
Druga karikatura nazvana “Dokaz da je Eeropa kršćanska” također sadrži istu tematiku. Ova prikazuje Isusa koji stoji na vodi sa fotografijom utopljenog dječaka koji stoji pored njega. Iznad stoji “Kršćani hodaju na vodi..muslimanska djeca tonu“.
Karikatura je na društvenim mrežama naišla na mnoge osude.

U svakom slučaju, druga interpretacija ilustracije kaže da je taj stav ustvari izrugivanje evropskim stavovima prema izbjeglicama više nego što je to izrugivanje smrti djeteta.
Kompletnu spornu naslovnicu pogledajte OVDJE.