Published On: Pon, lis 13th, 2014

Četvrti snimak islamista najjezivija poruka do sad

Džihadisti Islamske države objavili su četvrti propagandni video snimak, na kojem britanski novinar John Cantlie, pod prisilom izgovara poruku ekstremista.

U video snimku u trajanju od šest minuta i 53 sekunde, koji je na internet postavio ekstremistički pokret Al Furkan, povezan sa IS, Kantli, koji se u zatočeništvu nalazi gotovo dvije godine, kaže da je Islamska država “zagrižena za borbu”.

Odjeven u narandžasti kombinezon, Cantlie (43), upozorava da “to znači da će svako ko se nada finoj i suptilnoj kirurškoj intervenciji, bez prljanja ruku, biti užasno iznenađen, kada ona bude izvedena”, piše Blic.

Novinar i fotoreporter, koji je radio za više listova uključujući i “Sunday times”, dodao je da video snimci odsijecanja glava koje je objavila IS u svakom slučaju pokazuju pobjedu te militantne grupe.

“Ako ta pogubljenja izazovu javnu pobunu ili promjenu politike, to je velika pobjeda. A ako samo podstaknu naše vlade da bacaju još više bombi i troše još više miliona dolara, čineći naše zemlje sve slabijima, to je, takođe, pobjeda”, kaže Kantli na snimku.

Kako ocjenjuje “Guardian”, ovo bi moglo da znači da bi borci IS-a iz inostranstva mogli da se vrate u svoje zemlje i u njima napadaju, a upravo to je najveći strah mnogih država iz koje su ratnici otišli u džihad.