Published On: Čet, svi 12th, 2022

ČETVRTA OFENZIVA Željko Komšić nastavlja borbu za Herceg Bosnu

Trostruki uzurpator pozicije koja bi po duhu Ustava trebala biti popunjena po izboru hrvatskih glasača ovih je dana aktualan u TV prostoru – prvo u najgledanijoj dijaloškoj emisiji u BiH koju vodi Senad Hadžifejzović, a u nedjelju će odgovarati i na pitanja Aleksandra Stankovića.

Piše: Bruno Bošnjak, Dnevnik.ba

Na Face TV-u je na samom startu najavio novu kandidaturu, a posebno je zanimljivo bilo objašnjenje motiva za ulazak u novu izbornu utrku.

“Borim se za ideju da se odustane od ovog koncepta po kojem živimo, koji nas stalno gura jedne na druge, stalno nas gura u neki konflikt, u neku svađu. Da probamo nešto drugačije u ovoj zemlji postaviti. Na kraju krajeva da probamo uraditi nešto što je na gotovo cijelom europskom kontinentu normalno. Da je bitno da smo ljudi, pojedinci, i da je to činjenica od koje polazi Ustav i naše društvo se na tome gradi, a ne na ovoj priči o konstitutivnim narodima.”

Diskriminacijom protiv “diskriminacije”

Komšić se bori protiv Ustava svoje zemlje, koristeći rupe u njemu, kroz udruženu uzurpaciju na štetu jednog konstitutivnog naroda. Dakle, ono što on zastupa i nastoji ozakoniti i ugraditi u Ustav triput i ukupno 12 godina uživao je jedan narod, birajući dva člana Predsjedništva, dok je drugi trpio posljedice toga nemajući mogućnost izabrati si predstavnika.

Sama ta činjenica ogoljava svaku njegovu priču o egalitarističkim motivima, jer da takvi postoje ne bi pristao biti glavne akter bilo kakve diskriminacije niti bi jednu diskriminaciju, onako kako je on vidi, nastojao dokinuti drugom diskriminacijom. Jer što je ako ne diskriminacija i eklatantno obesmišljavanje svrhe tročlanog Predsjedništva ako se isto bira iz dva nacionalna korpusa u ukupnom omjeru 2:1:0?

Koncepti i konflikti

Posebno je zanimljiva prva citirana rečenica iz usta čovjeka koji je zemlju podijelio više no itko u skoro tri desetljeća njena postojanja. “Borim se za ideju da se odustane od ovog koncepta po kojem živimo, koji nas stalno gura jedne na druge, stalno nas gura u neki konflikt, u neku svađu”, kaže političar koji je dao ogroman obol tome da ova zemlja bude kudikamo podjeljenija i tenzijama nabijenija danas nego prije 16 godina, kad je prvi put sjeo na stolicu koja mu ne pripada. Stvarno groteskna izjava, ali autentična, provjerite u četvrtoj minuti priloženog videa.

Europski standardi

Nije Komšić propustio spomenuti europske vrijednosti, ustvrdivši da je građanski koncept normalnost u Europi, referirajući se tako na veliku većinu (jedno)nacionalnih država na Starom kontinentu. Belgiju i Švicarsku, kao i specifičan postratni kontekst BiH i temelj njena postojanja, će izostaviti iz računice jer mu nije oportuno.

Pojedinci i konstitutivni narodi

Ustav BiH pomirio je prava građana i konstitutivnih naroda, pri čemu su prava prvih ostvarena kroz veliku većinu predstavničkih tijela na svim razinama vlasti, dok su prava potonjih osigurana kroz tek tri tijela – Predsjedništvo i dva doma naroda – prvo s dominantno ceremonijalnim ovlastima, a druga dva tek s pravom veta kao vrijednim oruđem. Gotovo sva vlast u državi koncentrirana je u predstavničkim tijelima izabranim po građanskom ključu.

Put u Herceg Bosnu

Osim što postojeći Ustav poštuje pojedinca, čovjeka, uz utvrđene manjkavosti koje valja ispraviti, Komšić je u zadnjoj citiranoj rečenici iznio još jednu laž, a to je da Ustav BiH ne polazi od pojma konstitutivnosti. Manifestacija važnosti konstitutivnosti u Ustavu, osim što se ista spominje već u preambuli, jest upravo tijelo za koje se Komšić četvrti put kandidira. Vrijedi podsjetiti da je Ustavni sud dvaput, po apelacijama Alije Izetbegovića i Bože Ljubića, ustvrdio da je konstitutivnost natkrovljujuće načelo Ustava BiH te da svi drugi zakoni i odredbe moraju biti u skladu s tim načelom.

Je li mu, kao moralistu, patriotu i štovatelju Ustava svoje zemlje, a isto valja pitati i njegove birače, ikad palo na pamet zapitati se koja je svrha tročlanog Predsjedništva, ili još bolje, biranja dva člana s teritorija Federacije? Jesu li kreatori i potpisnici Daytona, barem oni koji nisu priželjkivali ovakav ishod, imali ideju da Bošnjaci izaberu dvojicu, a Hrvati nijednog?

Zaključno: Željko Komšić bori se za svoju političku ideju, nastojeći srušiti temelj dogovora pa time i nastanka, samim time i postojanja i opstanka ove zemlje, dijeleći dva naroda u Federaciji kao vjerojatno nikad nitko u povijesti.

Nedugo nakon izrečenoga u citatu spomenut će i borbu protiv trećeg entiteta. On je, pak, svakim njegovim mandatom sve izgledniji, a dočeka li i četvrti postat će neminovnost. Nitko od boraca za ponovnu uspostavu Herceg Bosne nije učinio više na tom polju od Željka Komšića./HMS/

guest
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Citat
Citat
16 dana prije

HDZ je zločinačka organizacija koju treba dekretom zabraniti. HDZ i HDZovi otpatci i priljepci i u RH i u BiH nisu samo zlocinacke nego i izdajnicke organizacije od barem 2000. na ovamo, ako ne i koju godinu ranije. Izdati moze samo onaj u kojeg se ima neko povjerenje, ne moze netko tko je dokazano anacionalan i neprijatelj. Btw, svatko onaj tko je iz BiH na bilo koji nacin i daje istim takvima glas na izborima i ne daje Milanovicu, smatram ili idiotom ili veleizdajnikom. Volio bih da Hamdiju netko upita koliko planira da ce mu donijeti ta briselska karijera, da mu skupimo novce da se ne brine vise sta ce kakva ko-bila iz EU reci.  Ne može me nitko uvjeriti da je hrvatski nacionalist i domoljub, a glasat za HDZ i Hamdiju Plenkovića.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Citat
16 dana prije

Sve maske su pale, kakav smo smećarski kmetovski narod pa to zemlja još nije vidila. Jad i bijeda, bruka i sramota. Ajde za sve ove degenerike od EPP pa nalijevo, za njih se odavno zna ko su i šta su, ali da su i hrvatska desnica kmetovi sa dna kace to nisam očekivao. Znao sam da mnogi među hrvatskom desnicom nisu najbistriji, ali sam mislio da barem među tim ljudima ima neke časti, dostojanstva, samopoštovanja, ponosa i prkosa, međutim izgleda da je konsenzus na hrvatskoj političkoj sceni i među hrvatskim narodom taj da su bitnije neka usrana Finska i Švedska od vlastitog naroda u BiH, da je bitniji nekakav kmetovski međunarodni ugled od vlastitih nacionalnih interesa i vlastitog naroda. Nevjerojatno čemu svjedočimo ovo dana, definitivno su sve maske pale, mogu samo reći svaka čast Tuđmanu od kakvih je govana pitu napravio.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
16 dana prije

Za badava Sejdo Komšić ide u ofenzivu za HercegBosnu, kada nema te Sejdine ofenzive koja bi nas Hrvate, a posebno naše hrvatsko vodstvo, natjerala da prihvatimo HercegBosnu. Prije će hrvatsko vodstvo prihvatiti potpuni nestanak Hrvata iz BiH, nego će prihvatiti HercegBosnu.

Bosnjacki odgovor
Bosnjacki odgovor
16 dana prije

mi smo za dzenetske avlije, ali u medjuvremenu zadovoljit ce nas i gradjanska BiH

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjacki odgovor
16 dana prije

Nizašto vi niste .Vi ste narod piškiću,kakiću ne znate
ni vi šta hoćete .
Svaki vam dan druga priča ,te muslimani smo ,te bošnjaci ,te turci ne znate ni tko ste ,ni šta ste .
Odlučite već jednom.

Bosnjacki odgovor
Bosnjacki odgovor
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

popij sok momak, opusti se, sta smo i kako cemo vidjet cemo

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

željko lijepo rvacko ime

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

Nije više Hrvat. Sada je on Turčin, Sejdo!

SejdoKralj
SejdoKralj
16 dana prije

Sejdo pije ali jetra izdržava

Gradjanski bataljon: "Željkovi mitraljesci"
Gradjanski bataljon: "Željkovi mitraljesci"
15 dana prije

hrvati imate najjaceg predstavnika, bolji od dzafe sto puta

Republika Bosna
Republika Bosna
15 dana prije

Nekada ne mogu vjerovati kako se UZP demokratizovao pa izabere ovakvu ljudinu za predsjednika kakav je gospodin Žekjko Konšić… svaka vam čast!!!

Last edited 15 dana prije by Republika Bosna
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Republika Bosna
15 dana prije

Njega su izabrali uzp armije i mudžahedina
On je njihov proizvod i djelo
Muslimani su ga instalirali i biraju ga umjesto hrvata .To nije narod to su gubavci pokvareni drugima biraju predstavnika ,a ti više ne serendaj i ne pravi se blesav ,možeš takav ostati.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Republika Bosna
15 dana prije

Turčine, Sejdu i jeste izabrao UZP za člana Predsjedništva. Ozbiljno mislim, bez sarkazma.

Josip
Josip
15 dana prije

Znamo i mi i HDZ da ce dzamija pogurati Sejdu do mandata. Bilo tko nema nikakve sanse protiv njega. Eto i HRT iz Zagreba mu daje predizborni prostor da takija. Umjesto da mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, Hamdija i celava protuha mu daju prostor u udarnom terminu. Sta drugo mogu pomisliti nego da Brisel i Zagreb ne da se slazu sa politikom dokidanja Hrvata u HB, vec to i pomazu.

kvaternik
kvaternik
15 dana prije

Politički idiot, podrepaš, uvlakač, muljator i ….. neopredijeljen!!!

mbmb
mbmb
Šta ti kažeš na ovo?  kvaternik
15 dana prije

Politika Komsica je politika komunistickog jednoumlja umotana u gradjansku jednakost.

Anonimac
Anonimac
14 dana prije

Samo Herceg Bosna,dosta više…

FRANO-MARXISTA.
FRANO-MARXISTA.
12 dana prije

DRAŽAVA,NACIJA I VJERA SU ZA OVA NAŠA VREMENA , 21-VOG STOLJEČA,U DOBA KADA LJUDSKO BIĆE SA OVE NAŠE GEJE ,KAMPIRA NA MARSU ,MJESEC DRŽI U DŽEPU,VENERU DOTIČE RUKOM, A CIVILIZACIJSKI STUPANJ NA TEHNIČKO -TEHNOLOŠKOM ,POD
RUČJU OVLADAO MNOGIM SVEMIRSKIM PROSTARNSTVIMA DA SMO VEĆ NA PUTU DA OTKRIJEMEO MNOGE NESPOZNANICE KAO ŠTO JE NAPRIMJER KARAKTER CRNIH RUPA U SVEMIRSKIM PROSTRANSTVIMA I NJIHOVO NEIZMJERNO GRAVITACIJSKO DJELOVANJE KOJE NAŠU SADAŠNJU ZNANOST INSPIRIRA NA OTKRIVANJE NOVIH NEBESKIH TIJELA ,MOGUĆIH ZA NASELJAVANJE ILI SU BILI NASELJENI,KAO ŠTO NAS KINEZI IZVJEŠTAVAJU DA SU N A TRAGU POJAVE ZEMLJE = 2=
PA PREMA TOME ZA NAŠE PERSPEKTIVNO POIMANJE SVIJETA I DUŠTVENIH ODNOSA ,BIT ĆE USKORO SMIJURIJA GOVORITI O NACIJI, VJERI I DRŽAVI KAO NEKOM GEOGRAFSKOM POJMU DRUŠTVENE ZAJEDNICE ZVANOM DRŽAVA.SVEMIRSKA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA SU TO SVE NADVLADALI ,PA ĆE SE STVARATI I ORGANIZIRATI DRUŠTVENE ZAJEDNISCE .LJUDSKIH BIĆA UDRUŽENA U ZAJEDNIČKOM STAVARLAČKOM RADU I PERSPEKTIVNOM POIMANJU SVIJETA ŽIVLJEJNJA.HEGEL-MARXSOVE PREDPOSTAVKE OD PRIJE 18O GODINA ,DANAS SE OSTVARUJU