Published On: Pon, stu 29th, 2021

Četvrta je godišnjica početka zlostavljanja bh. Hrvata UZP-om

Prije četiri godine sud u Haagu donio je osuđujuće presude u predmetu Prlić i ostali koji se odnosi na šest civilnih i vojnih lidera bosanskohercegovačkih Hrvata iz protekloga rata. Sud je utvrdio navodno postojanje udruženog zločinačkog pothvata u određenom vremenskom razdoblju i na samo određenim teritorijima Herceg Bosne i time bošnjačkoj javnosti u ruke da motku kojom će u sljedećim godinama, vjerojatno i desetljećima, mlatiti hrvatski narod. Ne samo politiku, nego upravo narod.

Jurica Gudelj l dnevnik.ba

Kad je sud u Haagu izricao presudu Prliću i ostalima i kad je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog pothvata, ništa drugo se nije moglo očekivati nego da će doći do pokušaja kolektivizacije krivnje. Bošnjačka javnost time je dobila još jedan alat, ili batinu, kojim je mogla efektivno nastaviti progoniti hrvatski narod u BiH.

Tako je spomenuta presuda brže bolje iskorištena za sotonizaciju onih politika, političkih stranaka i izabranih dužnosnika koji su odraz na izborima legalno i legitimno iskazane demokratske volje hrvatskog naroda u BiH.

U bošnjačkoj javnosti postalo je „normalno” hrvatske javne ličnosti, intelektualce, novinare, političare, književnike i ostale nazivati „UZP-ovcima” i time postizati višestruke efekte. S jedne strane, anuliraju se njihovi argumenti (jer s fašistima se ne pregovara) pa je potpuno nebitno što govore, s druge im se onemogućava pristup sarajevskoj javnosti i blati u međunarodnim krugovima, dok se s treće strane takve osobe obeshrabruju da javno djeluju jer riskiraju hodanje Bosnom i Hercegovinom s „metom na čelu”. K tomu, sve te osobe, pa i organizacije, se etiketom UZP-a po kratkom postupku diskreditiraju kao nositelji ideje o Bosni i Hercegovini kao državi u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda.

No, priča je, naravno, dublja i seže znatno dalje od bilo kojeg pojedinca i cilj joj je nametnuti kolektivnu krivnju sveukupnom hrvatskom narodu u BiH. Pri tom je manje cilj nametnuti svim političkim Hrvatima odgovornost za ratne zločine. Primarni cilj je obeshrabriti Hrvate u borbi za svojim političkim pravima.

Nametanjem kolektivne krivnje Hrvatima u BiH, bošnjačka javnost nastoji razgraditi hrvatski politički identitet u BiH (otud toliki napadi na zastavu hrvatskog naroda u BiH), i kriminalizirati hrvatske zahtjeve za političkom, pravnom, ustavnom i institucionalnom ravnopravnošću.

Jednako kao što su komunisti sve svoje neprijatelje – Hrvate etiketirali „ustašama”, tako danas sarajevocentrična javnost sve zahtjeve za jednakopravnošću triju naroda etiketira UZP-om. Naravno, tu je i jasna nit između 2. svjetskog rata i posljednjeg građanskog rata u BiH. Za bošnjačku javnost, nasljednici ustaša su UZP-ovci. Sadržaj pojmova je isti, samo se odnosi na različite generacije.

U tom pogledu, sud u Haagu je napravio kolosalnu grešku jer je njegova prvotna funkcija trebala biti u razbijanju mitova i etiketa o kolektivnoj odgovornosti za ratne zločine, a njihova presuda Prliću i ostalima je napravila upravo to. Napravila je UZP-ovca od svakog onog Hrvata na svijetu koji se bori za jednakopravnost svoga naroda u BiH.

Time je famozni proces „pomirenja” vraćen na sami početak, na 1993. godinu i danas postoji vrlo malo šansi za njegov nastavak. Jer, kako se miriti s UZP-ovcima? Nikako. Nažalost, ova etiketa se tako duboko ukorijenila u bošnjačkoj javnosti i sasvim je izvjesno da će opstati ne samo u sljedećim godinama, nego i desetljećima. Haag je svojom presudom otvorio jedan potpuno novi, dugotrajni proces dehumanizacije svakog političkog Hrvata u BiH i ishod tog procesa već sad se čini tmurno zlokobnim.

Iz svega ovog, pak, hrvatska javnost i politika moraju izvući i pouku. Izborni zakon neće osigurati hrvatsku jednakopravnost u BiH. Bošnjačka politika neće odustati od fenomena Komšić bez obzira kakav izborni zakon bio. Hrvatima je potrebna teritorijalna jedinca na kojoj će moći ostvarivati svoju konstitutivnost. Sve drugo je samo kratkotrajna varka koja će za posljedicu imati i biološki nestanak Hrvata kao političkog naroda iz BiH.

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

ma da je sve to i istina nemeru oni dalje od 18-23%

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

To je bilo prije Istocne i Zapadne Bosne u kojima se desilo sta se desilo . Budimo realni . Ono sto bi da se mjeri danas , ovu gruoaciju svodi na … a , ja nemam preciznih podataka i ne zelim da budem istretiran kao neki . Kao zlobnik . Jesmo li mi uopste svjesni svojih ” Istina ” . Pozdrav u BiH !

Mexico
Mexico
1 godina prije

Ajde da je netko realno sagledao i završio informaciju s najverojatnijim ishodom ove nakazne zemlje tj.protektorata bez obzira dali se to svidjelo pederiji s pantovčaka ili ne svaki Hrvat Herceg Bosne treba kako suptilno tako agresivno raditi na razbijanju ovoga bezperspektivnog protektorata a sa muslimaymuniima ni pod razno ni u kakve koalicije jer čergar je čergar!

rinaka
rinaka
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
1 godina prije

Tačno tako, samo moraš voditi računa i da ima i druga strana, kontaš fukara je vazda fukara.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
1 godina prije

al moras priznat da ste etiketirani fasisti i mozes se samo tjesiti i pokusati izlijeciti fasisticku katolicku povjest rugajuci se muslimanima al neide.fasisti pa fasisti ostaju kockaste skutorske glave

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Onda su fašisti i svi Nijemci po tebi licemjeru

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Nijemci su priznali osudili i ogradili se od hitlera ali vi primitivni katolicki fasisti niste nikada osim pojedinaca iz hrvatske zato usutite i uvucite se u cetnicke genocidne guzice ali nezna se ko je veci sizofrenik vi ili pravoslavci genocidasi

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

A ti i takvi kao ti ? Dogurali ste sa Osmanlijama Otobanima do Rusije , Beca , Afrike , o Armeniji i Juznim Slavenima da i ne govorimo … mozes da zamislis , danasnjicu bi da osvajate sa svojim ” moralnim velicinama ” . Moje zivotno iskusvo kaze : ” Suzi ” !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ovdje su se desile mnogobrojne dogodovstine u proslosti zbog kojih tvoja sorta ima FASISTICKE osobine jos u vrijeme i poslije , MEHMEDA II . Tema je drhtajuca , kako za Bugare i Bizantijce proslosti sa ove strane Drine koji su davali poticaje njihovoj naravi , tako i za nekadasnje Osmanlije i Osmanlijice danasnjice . Vjerovao ili ne , ali , to je to . Budi veoma , veoma oprezan da ne prouzrukujes buktinje ljutnje na Zapadu , umjesto Advend svjecica koje palimo prije Bozica . Fasizam nije izmislio Hitler . I islam je na nase podrucje zalutao fasistickim osjecajima , ali mu Haag jos uvijek nije posvetio paznje iz i zbog antifasistickih razloga , BUDALO .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ovaj moj komentar se odnosi iskljucivo na tebe i tebi slicne , i iz tebi zasluzujucih razloga sam te prepoznao ” tvojom sotom ” daleko od toga da uvrijedim bilo koga . Ti trcis pred rudu i zasluzujes da ti neko kaze : ” Razmisli ! “

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Tvoja vjera je od Meke udaljena 4000 km vazdusne linije . Tvoje vjerske osjecaje nije donio milac povjetarac nego SABLJA MEHMEDA II . Ponavljam : ” Razmisli i … suzi budalo ! “

vitina
vitina
1 godina prije

Gornja fotografija upravo potvrđuje onu, da slika govori više od tisuću riječi. A gornja fotografija govori čiji je Haag sud, i kako se glavni sudac u slučaju hrvatskoj šestorci bez i malo stida dopušta da ga bošnjački šovinista i prijeratni sitni kriminalac ko pašče voda po Mostaru. Što bilo kome poslije ovoga nije jasno kakav je Haški sud i za čije interese radi.

DžaferPatrijot
DžaferPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 godina prije

Lajanje nije ratni zločin. Tu stvar je iskoristio golobradi vojvoda Vojo i dobrovoljno otišao u Hag. Lik ni vidio puške, niti imao svoga vojnika, nikad ni u jednoj vojnoj akciji nije sudjelovao. I onda znamo epilog, ismijao kompletno haško pravosuđe, od tužitelja do sudaca. Na kraju predstave, likovi ga puste, zamisli zašto- navodno obolio…a lik podobar vakat nakon toga, javno djeluje u Srbiji. I kakvo onda mišljenje da imam o Hagu ? Ma hajte molim vas…

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Đubre sa slike nije presudio samo haškoj “šestorci” nego je kako autor kaže dao “alat u ruke” bošnjačkim unitaristima i šovinistima da se “iživljavaju” nad Hrvatima i prebacujući krivnju pojedinca na cijeli narod što je srednjovjekovno shvaćanje krivičnog djela a danas ne postoji kolektivna nego individualna krivična odgovornost

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Hercegovci ! Vi to znate , ali da vas podsjetim . Ova psina , vlasnik Vijesti.ba , Orucevic koji se krevelji izrazom koji Vama ostavljam da prokomentaristete , nikome dobra nije napravio . Bijednik misli da ” daje doprinos ” , ali njemu i slicnima ce do smrti ispred ociju se vrtiti jedna jedina istina BIH : ” Ja nisam dokazao ni sa cim da me voli kraljica Bosne i Hercegovine . Kraljica Katarina . Covjek je jedno veliko hrvatsko i mo9starsko zlo .

Gost
Gost
1 godina prije

Haajški tužitelj Kenneth Scoth i sudac Carmel Agius dobili su “nagradu” za odrađeni “posao”.