Četvorka u Mostaru: Dva HDZ-a čekaju do sredine veljače

Dva HDZ-a će odustati od pokušaja rekonstruiranja Vlade FBiH, ako se cijeli proces ne završi do sredine veljače, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić nakon današnjega sastanka četvorke (HDZ BiH, HDZ 1990, SDP i SBB) u Mostaru dodavši kako “priča o rekonstrukciji Vlade FBiH treba biti završena do sredine veljače”.
“Nakon tog roka za nas pitanje rekonstrukcije gubi svaki smisao i odgovornost prelazi na one koji opstruiraju ovaj proces. Nakon odbijanja većine u Vladi FBiH da se očituje o zahtjevima Parlamenta FBiH o smjenama u Vladi, mi sada imamo dva proceduralna ishoda. Jedan je da premijer izvijesti Parlament da se Vlada ne želi očitovati o smjeni ili da se čeka rok koji istječe 11. veljače do kada se oni moraju očitovati o zahtjevima za smjenama. Mi ćemo svakako pristupiti izglasavanju nepovjerenja Vladi u federalnom Parlamentu i samo je pitanje datuma kada će se to desiti”, rekao je Ljubić.
Također, izjavio je kako se sredinom veljače očekuje održavanje novog sastanka šestorke kojemu će domaćin biti Radončić.
“Ove konsultacije koje je inicirao u kontekstu su organizacije tog sastanka. Današnji sastanak potvrđuje da mi ozbiljno shvaćamo poruke iz EU. Očajnički trebamo kandidatski status za EU”, izjavio je Ljubić.
Radončić je, s druge strane, izjavio kako četvorka sada čeka 11. veljače nakon čega će biti zakazana sjednica oba doma Parlamenta i izglasano nepovjerenje Vladi FBiH.Također, kazao je kako neporovođenje presude Sejdić-Finci našu zemlju vodi u beznađe i izolaciju.
“S druge strane, otvaraju nam se vrata Europe, europski fondovi i mi postajemo dio europske porodice. Između mrkve i štapa lako je izabrati, posebno jer se ista stvar odnosi i na opoziciju, odnosno SDA”, rekao je Radončić.
(Dnevnik.ba R.I.)