Published On: Pet, ožu 22nd, 2013

Četvorka u FBiH ne odustaje od rekonstrukcije

Politička četvorka iz Federacije BiH okupila se kod Mostara u utorak navečer i zaključila kako će poduzimati nove korake na rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH čiju promjenu opstruiraju stranke okupljene oko SDA i Živka Budimira.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić očekuju da će Dom naroda Parlamenta FBiH danas potvrditi imenovanje nedostajućih sudaca Ustavnog suda FBiH. Kako se doznaje, članovi nove parlamentarne većine će poduprijeti dvoje sudaca iz reda srpskog naroda Mladena Srdića, odnosno bošnjačkoga naroda Šahbaza Džihanović,a dok neće dići ruku za sutkinju iz reda Hrvata Dragicu Dragičević sumnjajući da se radi o izboru Živka Budimira. I dok će za ovaj izbor nedostajati broj potrebnih ruka, dotle je kod potvrde imenovanja suca iz reda bošnjačkog naroda najavljeno isticanje vitalnog nacionalnog interesa ovoga naroda čime bi se automatski ponovno opstruirala procedura rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH. Naime, stranke okupljene oko Stranke demokratske akcije će u Domu naroda biti protiv bošnjačkog kandidata Šahbaza Džihanovića formalno ističući da je protiv njega vođen sudski postupak koji je otišao u zastaru.

Novi suci

U stvarnosti pronađen je još jedan razlog za odugovlačenje promjene vlasti što se dodatno zakompliciralo s nasilnim preuzimanjem Vlade Federacije BiH od krnje platforme. No, Čović, Ljubić, Lagumdžija i Radončić na sastanku su istaknuli da će čak unatoč i takvom potezu u Domu naroda nastaviti s procedurom imenovanja novih sudaca kako bi se otkočio ovaj sudsko-ustavni mehanizam, a s druge strane omogućila promjena vlasti. Četvorka će u slučaju proglašavanja vitalnog interesa, kako bi se zaustavilo formiranje Vijeća za vitalni interes Ustavnoga suda FBiH, zatražiti žurno poduzimanje mjera od Ureda visokog međunarodnog predstavnika. Naime, visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao je na neodložno imenovanje Vijeća za vitalni nacionalni interes ističući da se ne smiju dalje provoditi blokada oko tog procesa. Čović, Ljubić, Lagumdžija i Radončić potaknuli su i da se raspiše novi natječaj za suce iz reda Hrvata, odnosno još jednog nedostajućeg Bošnjaka. Oni očekuju, doznaje se, da nova vlada unatoč opstrukcijama, ipak, u travnju sjedne na svoje pozicije kako bi se otkočila višemjesečna kriza koja je dovela ovaj entitet pred financijski slom.
Večernji