'Četvorka' se nada Inzku, Dodik očekuje mjesto u Vladi FBiH

Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, potvrdio je u petak za Nezavisne novine da će ovaj dom polovinom siječnja pokrenuti proces izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, no to samo po sebi ne mora značiti ništa ukoliko Valentin Inzko, visoki predstavnik, ne odluči iskoristiti svoje ovlasti.
Prema odredbama Ustava FBiH, za pokretanje izglasavanja nepovjerenja Vladi dovoljna je natpolovična većina u oba doma, no onda se postavlja pitanje imenovanja nove vlade, jer mandatar, vjerojatno ponovo Nermin Nikšić, opet mora dobiti suglasnost predsjednika i potpredsjednika FBiH.
S obzirom na to da je suludo očekivati da bi predsjednik FBiH Živko Budimir dao takvu suglasnost kada već odbacuje zahtjev “četvorke” za rekonstrukciju Vlade iz koje bi bio izbačen i njegov HSP, postavlja se pitanje svrsishodnosti cijelog procesa.
Ipak, Škaljić naglašava da Parlamentu zbog deblokade izvršne vlasti ne preostaje ništa drugo, a cilj je poznat: “tjeranje” iz Vlade osam ministara SDA, NS Radom za boljitak i HSP-a, stranaka koje ne pripadaju novoj većini.
“Mi idemo u taj proces i u tom smislu očekujemo aktivnu podršku međunarodne zajednice”, rekao je Škaljić.
Zbog svega navedenog, kao jedino realno rješenje nameće se uplitanje ključnih faktora međunarodne zajednice.
“U Daytonskom sporazumu međunarodna zajednica ima određenu razinu ustavnopravnih ovlasti. Prema tome, oni se ne mogu amnestirati od te odgovornosti”, zaključio je Škaljić.
Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je u petak da, ako dođe do raskola između partnera u FBiH, moguće da se to odrazi na razinu BiH.
“Mi moramo na razini BiH da sprovedemo zakone iz sporazuma SNSD – SDP bez obzira na to što se događa tamo. Ako to uspijemo, to će biti dobar znak da ‘šestorka’ funkcionira. Na političkim faktorima u FBiH je da odluče kako će stabilizirati situaciju. Što se tiče nas iz RS, mi smo principijelno za to da imamo stabilnog partnera na razini Federacije. A kao stranka veoma smo zainteresirani za rekonstrukciju Vlade FBiH, jer SNSD treba da dobije jedno ministarsko mjesto”, rekao je Dodik.
Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić u petak je potvrdio mogućnost izglasavanja nepovjerenja Vladi te očekivanje da će Budmir to prihvatiti.
“Tražimo smjenu kompletne izvršne vlasti, ali sačekat ćemo njegovu reakciju”, kazao je Radončić.