Published On: Pon, svi 6th, 2013

Četvorka čeka optužnicu protiv Budimira da pokrene njegovu smjenu

Kada će parlamentarna većina SDA, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990.  pokrenuti smjenu predsjednika Federacije Živka Budimira, još nije poznato, ali jest da se prikupljaju ruke potrebne za dvotrećinsku podršku u oba doma Parlamenta FBiH.
Iako je iz SDP-a bilo najavljeno kako će na prvoj sjednici Zastupničkog doma pokrenuti pitanje eventualne smjene Budimira, kao i prenošenje ovlasti predsjednika na dvojicu potpredsjednika, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić (SBB) izjavio je za Dnevni list da na dnevnom redu sjednica tog doma 7. i 8. svibnja nije planirana točka vezana za Živka Budimira.
 
Škaljić ne isključuje da će se pod točkom “razno” ili kod zastupničkih pitanja otvoriti rasprava po ovom pitanju.

“U dnevnom redu sjednica nije planirana rasprava na temu predsjednika Federacije, jer su u tijeku istražne radnje. Ako se podigne optužnica, tada će se steći uvjeti da se otvori ovo pitanje i eventualno pokretanje smjene te rasprava o njegovoj moralnoj odgovornosti”, rekao je Škaljić.
Što se tiče kaotične situacije nakon uhićenja Budimira i nejasne situacije kako će Federacija funkcionirati dok je predsjednik u pritvoru koji mu je određen do 26. svibnja jer se sumnjiči za koruptivna djela i zlouporabu položaja, Škaljić kaže kako su potpredsjednici FBiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo o aktualnoj situaciji trebali obaviti razgovore s OHR-om i Ustavnim sudom. Škaljić očekuje da će ga oni početkom tjedna informirati o rezultatima, nakon čega će Kolegij Zastupničkog doma federalnog Parlamenta odlučiti što dalje.
Situaciju u kakvoj se našla Federacija njezin Ustav ne poznaje, tako da je neizvjesno kako će se sve odvijati. Dok jedni tvrde kako Parlament, odnosno Ustavnopravna komisija, može dio ovlasti predsjednika prenijeti na potpredsjednika, drugi navode kako to uopće nije moguće.
Ruke u Parlamentu

Što se tiče Budimirove smjene, aktualna parlamentarna većina, SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990., koja duže od godinu dana ne uspijeva rekonstruirati federalnu Vladu, nije imala kapaciteta pokrenuti smjenu Živka Budmira koji im je bio jedna od glavnih prepreka. Po Ustavu, za pokretanje procedure smjene potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 66 ruku u Zastupničkom domu i 39 u Domu naroda i to ukoliko je predsjednik Federacije prekršio prisegu ili je iz drugih razloga nedostojan vršenja te funkcije.
U političkim kuloarima već se spekulira kako bi se u Zastupničkom domu moglo doći do potrebnih 66 ruku ukoliko SDP uspije uvjeriti Stranku za BiH da podrži smjenu. SDP u Zastupničkom domu ima 28 zastupnika, SBB 13, HDZ BiH 12, HDZ 1990. 3, te ako se uzme u obzir da s njima glasuje i dvoje neovisnih zastupnika, Spomenka Mićić i Safet Halilović, dolazi se do brojke od 58 ruku. Uzme li se u obzir da Stranka za BiH ima 7 ruku, u ovom domu dolazi se do brojke od 65. Potreban je još samo jedan zastupnik koji bi, na primjer, mogao biti iz A-SDA koji je s SDP-om i SBB-om u koaliciji u Unsko-sanskoj županiji.
Kada je u pitanju Dom naroda, tamo je situacija nešto kompliciranija i nije lako doći do potrebnih 39 glasova, posebno jer su neki izaslanici SDP-a u ovom domu u međuvremenu promijenili stranački dres. Međutim, nije rečeno kako to i nije moguće.
U ovom domu SDP sada ima 17 ruku, HDZ 10, HDZ 1990. jednu, SBB tri, što je ukupno 31. Ako im se pridruže tri izaslanika SNSD-a i jedan BOSS-a, dolazi se do brojke od 35. Moguće je da izaslanici iz manjih stranaka i neovisni mogu promijeniti mišljenje i prikloniti se vladajućoj koaliciji. Što se tiče Stranke za BiH, ona u ovom domu nema nijednog izaslanika. No u Domu naroda uvijek postoji prepreka zvana vitalni nacionalni interes za čije pokretanje SDA kroz Klub Bošnjaka uvijek ima potrebne ruke. Uzme li se u obzir i tumačenje pravnih stručnjaka kako Ustavni sud Budimira ne može smijeniti sve do eventualne pravomoćne presude, jasno je kako je pred Federacijom jako teško razdoblje, a za “četvorku” gotovo bezizlazna situacija.
Imenovanje
Ukoliko predsjednik ili potpredsjednik Federacije umre, bude smijenjen ili, prema mišljenju Vlade, usvojenim konsenzusom, trajno nije u mogućnosti izvršavati svoje ustavne dužnosti koje proizlaze iz njegovog položaja, postupak predviđen u članu IV. B. 2. provest će klubovi izaslanika u Domu naroda u roku od trideset dana, da bi se popunilo upražnjeno mjesto do kraja započetog mandata.
DL