Četrdeset godina živjeli u izolaciji: Obitelj propustila Drugi svjetski rat

GEOLOZI su 1978., prilikom istraživanja Sibira sasvim slučajno otkrili šesteročlanu obitelj koja je preko 40 godina živjela u apsolutnoj izolaciji. Naime, obitelj je bila toliko izolirana da im je promakao čak i Drugi svjetski rat.
Danas živi samo 70-godišnja Agafia koja je posljednjeg člana obitelji pokopala 1988.
Tekst objavljen u magazinu instituta Smithsonian otkriva da se obitelj u ovoj situaciji našla zahvaljujući odluci koju su donijeli još u 17. stoljeću odbivši prihvatiti reformu fundamentalističke pravoslavne sekte zbog čega su bili proganjani. U šumu su ih na kraju, 1936., protjerali Boljševici nakon što su ubili brata glave obitelji, Karpa Likova. Likov je tada zajedno sa suprugom i dvoje djece pobjegao u šumu.

Duboko u tajgi, obitelj se povećala još za dva člana, a nitko od djece nije za većeg dijela svog života vidjelo drugu osobu osim članova obitelji. Štoviše, znali su samo ono što su im rekli njihovi roditelji, a pisati i čitati naučili su uz pomoć Biblije i molitvenika. Ipak, istraživači tvrde da su u vrijeme otkrivanja govorili starinskim i teško razumljivim narječjem.
Zanimljivo je spomenuti da im je u periodu izolacije promakao i Drugi svjetski rat, ali nisu se posebno iznenadili kada su doznali da je do rata došlo. Neko su vrijeme odbijali prihvatiti činjenicu da je čovjek bio na Mjesecu, ali glava obitelji, Karp Likov, ipak je prihvatio da ljudi u nebo šalju “vatre koje naliče zvijezdama”.
Za svog života u divljini neprestano su bili na rubu gladi, a kada su im geolozi donijeli namirnice, uzeli su samo sol. Uglavnom su jeli krumpir, travu i korijenje, a pitke im vode nije nedostajalo.