Published On: Sun, Jan 14th, 2018

Četiri potencijalna simptoma tumora na mozgu koje treba prepoznati na vrijeme

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Važno ih je znati prepoznati, iako su simptomi često nejasni. Zato je potrebno obratiti pažnju na neke od njih.

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali i prema intenzitetu.

1. Napadaji

Oko 60 posto pacijenata s tumorima mozga ima najmanje jedan napad dok tumor raste, a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadaji dolaze u raznim oblicima, od grčenja cijeloga tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

2. Promjene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sjećanju, naročito kratkotrajne vrste, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoće s motoričkim sposobnostima, poput pisanja.

3. Slabost u mišićima

Ako osjetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite liječniku.

4. Glavobolja

Naravno, ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tijekom dužega vremenskoga razdoblja svakako posjetite liječnika, pogotovo ako se to dogodi kad se ujutro ustanete. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji, piše Womenshealth.

Naravno, navedeni simptomi ne moraju uvijek imati veze s tumorom, nego se mogu odnositi i na neki drugi poremećaj zdravlja, prenosi Vecernji.ba.