Published On: Sri, tra 13th, 2022

Četiri jahača bh. apokalipse

Bosna i Hercegovina je zarobljena zemlja koja već desetljećima proživljava agoniju truljenja iznutra i polaganog crkavanja. To crkavanje može trajati neograničeno jer je Bosna i Hercegovina toliko slaba kao država da ne može ni propasti. To je činjenica s kojom valja živjeti dokle god se u BiH bude živjelo.

Bosanskohercegovačko društvo, tačnije njegova tri društva sa svoje tri disparatne javnosti, tri mitomanije i tri nametnute istine, od prekida rata je sistemski učeno da je mir samo nastavak rata drugim sredstvima i da se u njemu ima dovršiti ono u čemu su vojske prekinute potpisivanjem Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma. Ono što omogućuje kakvo-takvo funkcioniranje sistema, mirnu koegzistenciju i održivost Bosne i Hercegovine u njezinim trenutnim postavkama je „ravnoteža nemoći“ (E. K.). Jednostavno, tri nacionalizma koji svojim nabildanim rukama dave ovu zemlju ipak su dovoljno nemoćni da se ostvare do kraja, bar dokle nam pogled u budućnost seže.

Bošnjački nacionalizam, koji se zanosi mišlju da osvoji cijelu Federaciju BiH, eliminira Hrvate kao konstitutivni narod i politički faktor i u konačnici, eliminacijom Srba i Republike Srpske, ovlada cijelom Bosnom i Hercegovinom, nema nikakve šanse da to ostvari ni u dugom nizu decenija pred nama. Jednostavno, Hrvati u prvoj iteraciji, posebno pojačani Hrvatskom i Europskom unijom, a pogotovo Srbi u drugoj iteraciji, imaju dovoljno institucionalnih mehanizama da to spriječe.

Srpski nacionalizam, koji se zanosi mišlju o nezavisnosti Republike Srpske i ujedinjenju u „srpske zemlje“, nema nikakve realne šanse da taj cilj ostvari.

Hrvatski nacionalizam, koji se zanosi mišlju o teritorijalnoj autonomiji unutar Federacije BiH i u konačnici trećem entitetu, ostvarit će taj cilj onda kada većina Bošnjaka to bude htjela – dakle nikad.

Naravno, svaki od tih ciljeva bi se mogao ostvariti novim ratom, u kojem bi eventualno jedna od tri navedene strane pobijedila i poraženima nametnula svoju volju. Srećom, nema nikakvih uvjeta za tu vrstu nasilja, pa je jasno da će se postojeća ravnoteža još dugo održavati.

Simbolički predstavnici tih triju pogubnih politika su već legendarna velika četvorka bh. politike koja ne pokazuje znakove da planira odustati od davljenja i trovanja ovoga društva: srpski nacionalist Milorad Dodik, hrvatski nacionalist Dragan Čović, bošnjački nacionalist Bakir Izetbegović i njegov počesto radikalniji privjesak Željko Komšić. Svatko iz te četvorke sa svojim kamarilama daje sve od sebe, u skladu sa svojim mogućnostima i prilikama, da ovome društvu bude što lošije, da odnosi među ljudima i narodima budu što gori, da straha i mržnje bude što više, a povjerenja sve manje, trčeći na svaku vatru koju ugledaju dodati još malo benzina.

Svatko od njih parazitira u ovom društvu, pije mu krv, tako što narodu kojeg su sludili i raspametili kroz sistem koji su napravili i kroz propagandne servise zvane mediji koje su kupili, obećavaju gore rečene stvari, svakodnevno podgrijavajući strasti i proizvodeći osjećaj psihoze u kojem nema prostora za pamet i razum.

Mitske figure jahača apokalipse predstavljaju zla koja će se pojaviti na Zemlji pred smak svijeta. Četiri bh. jahača tu su da izvedu smak bh. društva. Poput mitskih jahača, njihova uloga je da zavade narode jedne protiv drugih, da pronose simbole rata, da razore društvo i dovedu ga do truljenja. Ništa dobro od njih ne možemo očekivati ni sada ni u budućnosti. Svaka od tih pojava hrani se onom drugom, jedna drugu potiče na galop.

Za to vrijeme, Srbi u BiH su sve siromašniji i Republika Srpska je sve praznija. Bošnjaci sve više, po ubrzanoj proceduri, ulaze u Europsku uniju. Hrvati su na rubu nestanka iz najvećeg dijela Bosne i Hercegovine. A „građanska“ opcija je gotovo do kraja kompromitirana, izjednačena do neprepoznatljivosti sa narativima i interesima većinskog nacionalizma, sa malo ili nimalo potencijala da bude faktor koji povezuje različite ljude u našoj zemlji.

Sve to praćeno je sve većom materijalnom bijedom bh. građana koja bi se u narednim mjesecima mogla još značajnije povećati. Pšeničkog hljeba bit će sve manje i bit će sve skuplji, ali će zato duhovne hrane u vidu proizvodnje tenzija, teških i mrzilačkih riječi, huškanja, stvaranja odijuma prema komšijama biti sve više, i patetika će biti sve jeftinija. To je već realnost u kojoj živimo: izjave koje jahači naše apokalipse upućuju direktno ili putem svojih posrednika, a sve češće lično svojim imenom i prezimenom, ispunjenje su sadržajem i intonacijom koja kao da dolazi iz najmračnijih perioda rata.

Ništa se tu nije promijenilo od 1990. godine do danas, osim što je stvarnost u međuvremenu ispunjena dugim nizom ratnih zločina, etničkih čišćenja i u konačnici genocida. Pisao je 1990. Mirko Kovač:

„Njihova politika osnivat će se na izazivanju primitivnih emocija. Igrat će na borbeni nacionalistički entuzijazam. Stvarat će ratnu psihozu. Ugrožavat će manjine. Njihova propaganda trovat će odnose među nacijama, pothranjivat će niže instinkte. Tko ideologiju mržnje prigrabi za svoju politiku, vodi narode u pakao, jer mržnja ima obrise pakla. Dobro veli teolog (Thomas Merton) da je ‘pakao tamo gdje nitko ni s kim nema ničeg zajedničkog, gdje se svi međusobno mrze, a ne mogu se udaljiti jedni od drugih, niti od sebe samih.’ Jesmo li u paklu?“

Nažalost, bili smo, jesmo sada i nećemo izaći još dugo. Progalopirat će četiri jahača i sljedećim izborima, to je jedino što se čini sigurnim. I kada jednom sjaše, neće manjkati onih koji će nastaviti njihovim putem. Svima nama koji ih ne slijedimo, a koji smo poražena manjina, valja sačuvati dostojanstvo i svoje autonomne prostore slobode. To je najviše što se može, ali bit će sve teže. Pritisak na one koji budu odudarali od konsenzusa i koji se ne budu klanjali sakraliziranim deluzijama bit će sve nepodnošljiviji. U takvom kolektivnom ludilu, jedino što je časno jest ne vikati s ruljom – biti izdajnik, pa što košta da košta.

 

Piše: Franjo Šarčević l Fokus.ba

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
vitina
vitina
1 mjesec prije

Dobra dijagnoza teškog kroničnog bolesnika koji odbija lijekove koji bi mu mogli pomoći, i koji će još životariti, ali svaki dan će mu biti mučan i u agoniji.

Citat
Citat
Šta ti kažeš na ovo?  vitina
1 mjesec prije

Trenutno šta se događa, kome treba crtati i tko ne vidi pored zdravih očiju- hrvatska kmetovska diplomacija trenutno povlači Zapadnjake za skute otprilike ovim riječima -“znate da smo vam najbolji i najposlušniji kmetovi koje imate, šta god naredite mi to uradimo, pa de pljiz ako ikako možete, taj izborni zakon u toj jebenoj Bejha, makar neki kompromis da pogurate, ili nešto bar, što nije totalno na našu štetu, jer mi smo probali sve ali ne možemo nikako sa Muslimanima, ajde pljiz pljiz heljp svojim kmetovima malo, pa sve vas slušamo vlasnici naši dragi, demokracija, sloboda, ljudska prava, zapadne vrijednosti, pa mi za to živimo ljudi dragi… ali nemojte se uvrijedit ili nešto krivo shvatit da mi kao prijetimo vama uzvišenim gospodarima, ne ne, ne daj Bože no no, mi ćemo u svakom slučaju nastaviti kmetovati na max ko i dosad, naravno,… ali eto znate… bilo bi lijepo… ako možete…Zapadni gazde na to odgovaraju otprilike ovako- “je je dobri ste nam i sve to, malo je takvih kmetova pogotovo u inače punom inata Balkanu, svaka vam čast, prebacili ste sva očekivanja, od Tuđmana kmetovanje na max na svim poljima bez obzira kako vam vraćamo, bravo bravo, ali čujte dečki, mi smo isto probali pričati sa Muslimanima, ali ne ide jbg, ne možemo ni mi tu više ništa, vi morate dobro znati da su nam najbitniji mir i stabilnost, napredak, eu nato put, građanska država khm pardon građanska prava, tako da izbora mora biti, kakvih god.

Ivan
Ivan
Šta ti kažeš na ovo?  Citat
1 mjesec prije

Konjusari ne kuze sustinu price, a to se ogleda svakodnevno u proljevima koje slusamo i gledamo u hrvatskoj politici i drustvu.Ne kuze da je sustina zapadne politike, te koju nazivamo globalizam, unistenje svakog nacionalnog identiteta naroda. Njih niti ne interesira hrvatski nacionalni interes, oni zele gradjansku Europu sa jednim bezlicnim narodom koji to nije, po mogucstvu prosaran tamnim bojama sto vec godinama svojski rade i trude se Europu pretvoriti u cokoladnu. Sta, Hrvati hoce nekakva prava, kakva prava, ko su Hrvati, narod? ponistavaj to.Muje su samo prigodni za tu politiku, jer oni niti nemaju naciju, muje nisu narod muje definira religija, islam je sve sto njih definira. Sve sto mujo ima u svojoj tradiciji, islamsko je, on nema nista bosansko ili bosnjansko cime se zeli zakititi. Bosnjani su jeli krmetinu, bosnjani nisu jeli baklavu, bosnjani su se molili Bogu a ne alahu, krstili su se i isli u crkve, nisu udarali celom u pod. Nisu nosili dimije, fesove, nisu slusali ilahije i kaside, nisu vonjali na loj.Mujo je savrsen jer uz to sto je bezlican, bez korijena odnosno odrekao se svog korijena, on je i musliman. A globalisticki sotona voli islam, zbogno oruzje protiv mrskog krscanstva.I mujo tu svoju bljutavost i bezlicnost maksimalno koristi, dok god moze mujo ce kmecati i nutkati se kao pozeljnu igracku globalisticke hobotnice.A ovi nasi konjusari, kako ne kuze osnovne stvari, ne mogu kuziti ni ostalo. Dobar sluga je samo dobar sluga, i nikada nista vise od toga.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
1 mjesec prije

Sreća je što u agoniji nije moguće vječno živjeti, jer onaj tko se iz iste na vrijeme ne izvuče taj umire sporo ali sigurno. BiH je na prekretnici. Zadnji joj je trenutak za velike promjene, ako ne želi polaganu, ali sigurnu smrt. Muslimanska dosadašnja politika BiH drži u agoniji i vodi je u sigurnu smrt. BiH je imala nekakvu šansu odmah nakon Dejtona, dok je danas od sigurne smrti spašava nazočnost MZ i vojnih snaga EUFOR-a.

Mijo
Mijo
1 mjesec prije

Koji Franjo, koje laprdanje? Tko će sutra spriječiti odcijepljenje i osamostaljenje RS, upravo su im američki kauboji dali recept sa Kosova.