Published On: Čet, velj 24th, 2022

Četiri baltičke zemlje aktivirale članak 4 NATO-a, evo što to znači

Četiri države članice NATO-a Poljska, Estonija, Latvija i Litva potakle su NATO-ov članak 4 da pokrene konzultacije unutar saveza o ruskom napadu na Ukrajinu, prenosi Index.hr.

“Stranke će se zajedno savjetovati kad god, prema mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka”, kaže se u članku 4 Sjevernoatlantskog ugovora.

Konzultacije prema članku 4 mogu dovesti do kolektivne akcije među 30 država članica. Taj je članak prethodno bio pozivan šest puta od saveza formiranog 1949., a posljednji put je to učinila Turska u veljači 2020., nakon što su deseci turskih vojnika ubijeni u napadu snaga sirijske vlade u područjima sjeverne Sirije pod kontrolom opozicije.

Turska se još u četiri navrata pozvala na članak 4 – jednom 2015. kako bi obavijestila savez o svom odgovoru na terorističke napade u zemlji, dva puta 2012. nakon što je turski ratni zrakoplov oboren na sjeveru Sirije i nakon što su turski civili ubijeni sirijskim granatiranjem te 2003. kada je zatražila pomoć saveza kako bi zaštitila svoje stanovništvo od bilo kakvog prelijevanja iz rata u susjednom Iraku.

U dva od tih navrata, NATO je odgovorio vojnom pomoći, poslao je raketne baterije Patriot za zaštitu od sirijskih napada 2012. i poslao zrakoplove i raketne baterije u jugoistočnu Tursku duž granice s Irakom 2003. godine.

Poljska se pozvala na članak 4 2014. nakon prethodne ruske agresije na Ukrajinu, sastanka koji je rezultirao daljnjim naporima saveza da se zajedno suprotstave svim prijetnjama. Članak 4 je odvojen od članka 5, koji je izjava saveza da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

Uzepeovci,hocete li vi poslati dvoje trupe da pomognu Rusima?

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

Heljp baznija džemosajd! Refjudžiz, ooooooo… Nermineeeeeee…..!!!!

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

povuci priznanje Bjelorusije – kazniti Rusiju kroz pravljenje problema Bjelorusiju