Published On: Čet, kol 24th, 2017

Čestitamo Emiru Suljagiću na daidžinom “Redu Ante Starčevića”

Emir Suljagić i Reuf Bajrović postali su prave vidjelice – „ustaše“ viđaju na svakom koraku, i to u Sarajevu. Prozivaju sve živo i mrtvo, po babi i po stričevima, tuđe roditelje, djecu, braću, sestre… Međutim, što će Suljagić učiniti sada kada mu je rođeni daidža primio “Red Ante Starčevića” od hrvatske predsjednice? Hoće li navaliti na vlastitog daidžu što je primio odlikovanje nazvano po “ocu hrvatske domovine” i glavnom ideologu hrvatskog nacionalizma,

Dok se Emiru Suljagiću priviđaju „ustaše“ među Bošnjacima u Sarajevu, na isti dan njegov rođeni daidža u Zagrebu od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prima visoko hrvatsko odlikovanje “Red Ante Starčevića”. Naime, hrvatski muftija Aziz ef. Hasanović predsjednik je Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, a odlikovanje je dobio za “osobiti doprinos u izgradnji suvremene hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Republici Hrvatskoj i svijetu”. Istu nagradu, prije muftije Hasanovića dobio je i bivši muftija Ševko Omerbašić, pa govorimo o kontinuitetu nagrađivanja.

Baš lijepo za hrvatske muslimane na njihovom putu proklamiranog idealnog suživota s Hrvatima, ali u isto vrijeme Hasanovićev nećak Emir Suljagić s Reufom Bajrovićem supotpisuje priopćenje Građanskog saveza u kojemu stoji: “Izetbegović mjesecima huška haSSanbegoviće i binladene iz redova medija bliskih SDA na zemlju, koja je uz Bosnu i Hercegovinu bila i onda kada je HV ubijala po Ahmićima i kada su arapski ‘prijatelji’ ovdje umjesto oružja slali misionare da mijenjaju kulturni kod naših muslimana i prevode ih na ‘pravi’ islam”, stoji u prioćenju GS-a, koje nas može podsjetiti i na nekadašnja priopćenja SDS-a koji je “džamahirijom” i “muslimanskom državicom” plašio srpske seljake ne bi li ih dizao na ustanak i genocid.

Dodaje se da su u sve to “utoliko sigurniji” jer “Izetbegović i njegova islamistička klika to rade svjesno i planski” dok “Hrvatska vodi specijalni rat protiv BiH”.

I zaista, zadnjih sedmica mi doista u medijima bliskim hrvatskom HDZ-u možemo iščitavati vođenje specijalnog medijskog rata protiv Alije Izetbegovića, Bošnjaka općenito, ali i povratno sjećanje na skoru “navalu Turaka” – pa više ne znamo živimo li ponovo devedesete ili vrijeme Krste Frankopana. Međutim, isti ti mediji, dok napadaju Bošnjake u BiH, promoviraju idealni suživot Hrvata i muslimanske manjine (većinom Bošnjaka) u Hrvatskoj. Cinizam ili strategija? Rekli bi strategija!

Ali, ako ćemo o cinizmu onda treba reći da su za to vrijeme Suljagić i Bajrović postale prave vidjelice – „ustaše“ viđaju na svakom koraku, i to u Sarajevu. Prozivaju sve živo i mrtvo, po babi i po stričevima, tuđe roditelje, djecu, braću, sestre… Međutim, što će Suljagić učiniti sada kada mu je rođeni daidža primio “Red Ante Starčevića”?

Hoće li navaliti na vlastitog daidžu što je primio odlikovanje nazvano po “ocu hrvatske domovine” i glavnom ideologu hrvatskog nacionalizma koji je romantično sanjao da svi katolici, muslimani, pravoslavci (i jevreji) budu objedinjeni pod jednom nacionalnom kapom – kao Hrvati? Štaviše, Starčević je za bosanske muslimane ustvrdio da su “hrvatsko najčišće plemstvo sablje u čitavoj Europi, to je pasmina muslimana, onih lavova koji su od Avara osvojili desnodunavsku Hrvatsku”.

I zna li Suljagić da je tu ideju, u duhu tadašnjeg vremena, preinačio Ante Pavelić, izbacivši pravoslavne i jevreje iz hrvatstva direktno u Jasenovac?

Dok se sami ne osvjedočimo u to kome je Starčević babo, a kome nije, ipak treba Emiru Suljagiću čestitati, nije malo da ti rođeni daidža dobije Antu usred Zagreba od hrvatske predsjednice.

Stav.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare