Published On: Uto, svi 18th, 2021

Češki predsjednik se ispričao Vučiću: Oprostite nam za bombardiranje 1999.

PREDSJEDNIK Češke Miloš Zeman ispričao se Srbiji za NATO-ovo bombardiranje 1999., ocijenivši da je to bila “pogreška” i “gore od zločina” i zatražio je oprost od srpskog naroda.

“Volio bih kao čovjek zamoliti srpski narod da nam oprosti. To me je sve vrijeme mučilo. Ovom molbom za oprost riješio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa”, rekao je Zeman u zajedničkom obraćanju novinarima poslije susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zeman je objasnio da je Češka, kad je počelo bombardiranje tadašnje SR Jugoslavije, tek nekoliko tjedana bila članica NATO-a, te da zato nije mogla naći neku državu koja bi je poduprla u protivljenju napadu na Srbiju.

Države članice NATO-a pokrenule su 24. ožujka 1999. operaciju Allied Force – bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije, koje je trajalo do 1. lipnja 1999., kojom su okončani sukobi na teritoriju Kosova.

U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, gospodarski objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri, a procjene su da je poginulo najmanje 1300 ljudi te da je oko 12.000 ozlijeđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski stručnjaci iz Grupe-17 procijenili su štetu na oko 30 milijardi dolara, dok se pojedine procjene kreću i do 100 milijardi.

Vučić: Nikad nećemo zaboraviti ispriku

Vučić je, zahvaljujući Zemanu, rekao da srpski narod nikad neće zaboraviti tu njegovu ispriku.

Srpski i češki narod do sada su bili prijateljski, a od danas su bratski, istaknuo je Vučić tijekom obraćanja, koje su pojedini beogradski elektronički mediji izravno prenosili iz Praga.

On je ocijenio da je “Zeman hrabar čovjek, koji se ne dodvorava nikome” i najavio je dolazak češkog predsjednika u Srbiju koncem godine, kada se očekuje otvaranje Češke kuće u Beogradu.