Published On: Pon, lis 15th, 2018

ČEŠKI MEDIJI O IZBORIMA U BIH: Ili će BiH postati stvarna Federacija što je malo vjerojatno, ili će se podijeliti

Postoje samo dva scenarija za Bosnu i Hercegovinu nakon nedavnih izbora. Ona se može transformirati u klasičnu državu, ili kao federacija, što je samo na papiru – može biti podijeljena, zaključak je češkog Irozhlasa.

“Budući razvoj Bosne i Hercegovine bitan je na samo za Češku već i za cijelu Europu. Njen slom mogao bi stvoriti novi oružani sukob na našem pragu i kreirati kaos pred novim vratima kroz koja migranti prolaz u Europu s Balkana”, piše Thomas Kulidakis.

BiH je de jure federacija, kojom formalno upravlja predsjedništvo sastavljeno od tri člana, ali de facto Visoki predstavnik kojeg postavlja međunarodna zajednica upravlja zemljom. Svaki od tri člana predsjedništva povezan je s drugim čimbenikom; Srbi sa Srbijom i Rusijom, Hrvati s Hrvatima i Bošnjaci s Turskom, a Europska unija i SAD pokušavaju držati oko nad njima.

Novoizabrano predsjedništvo čini eksplozivan miks, koji nudi samo dvije opcije na raspolaganju. Oni mogu naći zajednički interes te postati stvarna federalna država, što je malo vjerojatan scenarij, ili će zemlja biti podijeljena.

“Novi sukob izazvao bi novi migrantski val s kojim bi se Europa morala nositi. To je nešto što EU ne može riskirati, s obzirom da nepoznanicom ostaje što se događa s ilegalnim migrantima na granici s Hrvatskom, dok Kina pokušava kupiti svoj prodor u Europu kroz BiH”, zaključak je Kulidakisa za češki Irozhlas.

Podsjetimo, na općim izborima u BiH za člana hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu, izabran je socijaldemokrat Željko Komšić i to preglasavanjem od strane Bošnjaka, zahvaljujući lošem izbornom zakonu.

Zbog toga se u četvrtak na poziv mostarskih studenata okupilo oko 10 000 Hrvata, uključujući i načelnike Žepča, Usore, Domaljevca i drugih hrvatskih dužnosnika u BiH koju su poslali poruku kako Željko Komšić nije njihov predstavnik, te nije dobrodošao u krajeve gdje većinski žive Hrvate. Gostoprimstvo Komšiću otkazali su gradovi Posušje, Čepljina, Grude i Livno, a na prosvjedu su isticali poruke na engleskom jeziku kako bi cijeli svijet bio upoznat sa teškom pozicijom Hrvata u BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare