Published On: Sri, kol 23rd, 2017

ČEŠKI GENERAL: Teroristi u BiH i na Kosovu se odmaraju i pripremaju

Bivši načelnik Glavnog stožera Armije Češke Jirži Šedivi ocijenio je da vlasti u BiH i na Kosovu nisu dovoljno efikasne da izađu na kraj sa fenomenom islamističke radikalizacije koji se “vuče” još od ratova u bivšoj Jugoslaviji, a da EU ne posvećuje pažnju Balkanu i tako dozvoljava da se u toj regiji teroristi odmore i pripreme za nove napade.

“U vrijeme kada je češki kontingent bio u BiH rođenim očima smo vidjeli kako se dijeli humanitarna pomoć. U selima u BiH uništenim bombardiranjem nisu se prvo renovirale kuće, popravljala infrastruktura, već su prvo obnovili džamije”, rekao je general, koji je veteran iz BiH misije češke Armije.

On je naglasio da ne smatra da vlasti u navedenim zemljama izravno podržavaju teroriste, ali da treba shvatiti da je tamo “efikasnost organizacija vlade relativno mala”, prenose beogradski mediji.

“Na teritoriji BiH postoje tri strane – srpska, bošnjačka i hrvatska, koje do današnjeg dana nisu našle zajednički jezik. Kosovo i Metohija se neprestano muči sa ekonomskim problemima, ima ogromnu nezaposlenost. To sve je plodno tlo da radikalizam neprestano jača i da se širi”, ukazao je Šedivi.

On je upozorio da se EU bavi Zapadnom i Srednjom Europom, a da je Balkan, posebno u sigurnosnom smislu, nešto na što se ne obraća pažnja.

“Problem Balkana je to što stvara sigurnu sredinu u kojoj se mogu etablirati terorističke ćelije, mogu se tamo pripremati, mogu imati svoje logističke centre i pozadinu što im omogućava da se pripremaju i istovremeno odmaraju od kompliciranih operacija u Zapadnoj Europi”, rekao je Šedivi.

On je upozorio da je upravo za Češku važno da posveti pažnju Balkanu zato što će se islamski teroristi, kada Zapad drastično pooštri mjere sigurnosti, okrenuti drugim zemljama i Srednjoj Europi, gdje napada nije bilo i gdje mjere sigurnosti nisu toliko pooštrene, a “Balkan je svega nekoliko sati automobilom od čeških granica”./Srna/HMS/