Published On: Pet, srp 2nd, 2021

ČERKEZ: Produžene mjere, očekuje se dolazak više od tri milijuna doza cjepiva

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je danas da se epidemiološka situacija i dalje poboljšava, ali da je nužno nastaviti s pridržavanjem mjera s obzirom na to da postoji veliki rizik od pojave delta soja koronavirusa.

-Epidemiološka situacija se i dalje poboljšava, broj slučajeva zaraze koronavirusom je smanjen za 18,7 posto u odnosu na prošli tjedna, čak 25 posto manje osoba se nalazi na bolničkom liječenju, a također smanjena je i smrtnost u odnosu na prošli tjedan za 60 posto – naveo je Čerkez na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Vlade FBiH.

Dodao je da je Vlada FBiH odlučila na preporuku Kriznog stožera produžiti postojeće mjere za 15 dana. Bez obzira na ovako stabilnu epidemiološku situaciju, prema njegovim riječima, treba imati u vidu da se u našem neposrednom susjedstvu već pojavio delta soj virusa.

Uzimajući u obzir propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera, te nizak broj imuniziranih osoba u BiH, kako je kazao Čerkez, smatraju da je rizik od novog virusa izuzetno visok što je bio razlog da produže mjere.

-Proces imunizacije i dalje se nastavlja svojim tempom. Dosad je aplicirano više od 236 000 cjepiva, od čega više od 148 000 jednom dozom, a više od 88 000 s obje doze. Radi točnog informiranja javnosti, dužan sam reći da je BiH dosad kroz Covax i europski mehanizam nabavila 278.970 000, za razliku od doniranih kojih je bilo 210.000 000. Dakle BiH, odnosno Federacija BiH je kupila više cjepiva, nego što je dobiveno kroz donacije – istaknuo je Čerkez.

U idućem vremenu, kako je rekao, uzimajući u obzir ono što je dogovoreno, ugovoreno i kupljeno za BiH se očekuje više od 3.238.000 cjepiva.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x