Published On: Mon, Oct 5th, 2020

ČERKEZ: BiH nabavlja dvostruke testove koji otkrivaju ima li netko gripu ili COVID-19

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala da nabavi testove koji dijagnosticiraju i gripu i koronavirus, kazao je za Faktor Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Pojašnjava kako će nabava najvjerojatnije ići preko Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Doze će se nabaviti za početak u visini od 30.000 dolara.

Ovaj test su osmislili američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i riječ je o prvom dvostrukom testu koji je od američke Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobren, točnije dobio dozvolu za upotrebu u žurnim slučajevima.

– Testovi bi trebali biti nabavljeni uskoro, ne mogu precizirati datum jer treba provesti procedure. Mislim da bi nabava trebala ići preko Ministarstva civilnih poslova BiH. Sigurno je da se ide u nabavu tih testova za koje je izražena potreba i oni će se po dobivanju raspodijeliti certificiranim laboratorijima koje mogu raditi dijagnostiku COVID-19, poput one na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu – kazao je Čerkez..

Dodaje da će se na početku ovi testovi nabaviti za sumu od 30.000 dolara.

– Testirat će se samo suspektni slučajevi, kada su epidemiolozi, liječnici, u određenoj dilemi. Glavna je riječ stručnjaka, ali bez obzira na to radilo se o gripi ili koronavirusu, oboljeli će morati kući, u izolaciju. Dakle, epidemiolozi na županije su te koje će odlučiti tko će od pacijenata raditi takav test – istaknuo je Čerkez za “Faktor”.

Samo jednim brisom ili uzorkom ovi kombinirani testovi se mogu koristiti za brže dobivanje odgovora da li se radi o gripi ili COVID-19, a što je velika pomoć u iščekivanju nadolazeće sezone gripe tijekom pandemije koronavirusa./HMS/