Published On: Pet, ožu 29th, 2013

Cerić: Nadam se da će papa Franjo obnoviti dijalog katolika i muslimana

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) dr.. Mustafa ef.. Cerić uputio je poruku novoizabranom papi Franji pozivajući na muslimansko-kršćanski dijalog i suživot, izvještava agencija Anadolija (AA).
“Kao netko tko je preživio genocid na kraju 20. stoljeća u Bosni, ja sam jako zainteresiran za politiku Vatikana i poruku Svete Stolice, koja govori ispred Katoličke crkve. Dok politički utjecaj Vatikana može biti ograničen na javnu diplomaciju, duhovni utjecaj ima veliki značaj za milijune kršćana diljem svijeta. Dakle, papa je oduvijek imao veliki utjecaj po globalni mir i sigurnost. Papa Franjo može naći kod dva svoja prethodnika neposredno važne lekcije koje bi mogle voditi njegove buduće odnose s muslimanima “, istaknuo je Cerić u tekstu koji je objavljen u “Common Ground News servis”.
Cerić je podsjetio na stav pape Franje o dijalogu, objavljen u njegovoj knjizi iz 2011. godine “Na nebu i zemlji”, gdje navodi:
“Dijalog se rađa iz stavka poštovanja prema drugoj osobi, iz uvjerenja da druga osoba ima nešto dobro za reći. To pretpostavlja da ima mjesta u srcu za stajalište i mišljenje svakog pojedinca. Dijalog podrazumijeva srdačan prijam, a ne osudu. Kako bi se vodio dijalog potrebno je znati kako spustiti obranu, otvoriti vrata doma, i ponuditi ljudsku toplinu “.
Imajući na umu spomenut stav, dodao je Cerić, on se nada da je papa Franjo naslijedio najbolje od oba svoja prethodnika: otvorenost i dobru volju pape Ivana Pavla II prema muslimanima, i spremnost pape Benedikta XVI. da nastavi dijalog i jačanje odnosa s muslimanima u svijetu .
“Doista, nadam se da će papa Franjo obnoviti katoličko-muslimanski forum s novom energijom i predanošću duhu Inicijative Zajednička riječ koju je papa Benedikt XVI. pomogao započeti. Tim obnavljanjem, mogao bih da se nadam da moje dvoje unučadi mogu živjeti u miru u Bosni bez straha od vjerski motiviranog nasilja. Uz snažne međuvjerske odnose, postoje tri područja od zajedničkog ljudskog interesa koja bi papa Franjo mogao učiniti važnim u svom pontifikatu. Prvo je pitanje siromaštva, koje bi trebalo privući našu ljudsku i vjersku savjest. Drugo je pitanje klimatskih promjena zbog globalnog zagađenja uzrokovanog ljudskim nemarom i pohlepom. I treće je pitanje nuklearne prijetnje koja bi mogla dovesti do ljudskog samouništenja “, napisao je Cerić.
Na kraju, izrazio je nadu da će “papa Franjo učiniti ono što može da bi radio s muslimanima i drugima kako bi izgradili arku koja će spasiti ovo naše zajedničko čovječanstvo”.
klix.ba