Cerar zbog govora premijera Plenkovića otkazao posjet Hrvatskoj!

Zbog govora Andreja Plenkovića pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, slovenski premijer Miro Cerar otkazao je sastanak s hrvatskim premijerom koji se trebao održati 27. rujna u Zagrebu, javlja slovenska agencija STA

Podsjetimo, Plenković je na East Riveru izjavio da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo ‘nepoštivanje međunarodnog prava’ obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

‘Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuće iz arbitražnog procesa’, rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN-a u New Yorku.

‘Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom’, dodao je.

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente na temelju kojih je sud u Den Haagu donio presudu prije dva mjeseca. Slovenija, pak, ustraje na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

Cerar je jučer potvrdio da će se idućeg tjedna sastati s Plenkovićem. Istaknuo je da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

‘Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji’, kazao je za STA Cerar, koji također sudjeluje na zasjedanju opće skupštine UN-a u New Yorku

Cerar tvrdi da presudu treba provesti najkasnije do 29. prosinca,  a u suprotnom očekuje rezolutniju potporu međunarodne zajednice Sloveniji.

‘Slovenija će 29.  prosinca biti spremna na provedbu. Ako bi Hrvatska i dalje ustrajala u ignoriranju presude, onda ćemo i mi iskoristiti sva pravna i politička sredstva da Hrvatsku uvjerimo kako mora poštovati odluku međunarodne arbitraže’, kazao je Cerar u subotu, u razgovoru za slovensku komercijalnu televizijsku postaju POP-televiziju.