Published On: Uto, ruj 13th, 2016

Cerar: Krenu li opet izbjeglice, nećemo ih pustiti u Sloveniju

U slučaju ponavljanja lanjske migrantske krize Slovenija više neće dopuštati izvanredni humanitarni ulazak migranata nego će strogo primjenjivati Schengenska pravila na granici s Hrvatskom, rekao je u ponedjeljak slovenski premijer Miro Cerar nakon sastanka s austrijskim kancelarom Christianom Kernom.
“Želim jasno kazati da će Slovenija strogo čuvati schengensko područje i na schengenskoj granici s Hrvatskom strogo provoditi legislativu EU-a”, kazao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kernom kojemu je to bio prvi posjet  Ljubljani nakon stupanja na dužnost u svibnju.
“Izvanredne humanitarne prelaske” migranata kao lani i početkom ove godineSlovenija više neće dopuštati u slučaju nove migracijske krize, kazao je Cerar.
Dodao je kako se i njegova država i Austrija zauzimaju za bolje čuvanje vanjskih granica EU-a te širu  pomoć u kontroli potencijalnog migracijskog vala koju treba nuditi Bugarskoj, Srbiji, ali u prvom redu Makedoniji i Grčkoj, dodao je.
U slučaju “izvanredne situacije” s migrantima i velikog izbjegličkog vala Slovenija će donijeti tome primjerene “izvanredene mjere”, dodao je slovenski premijer.
Te bi mjere bile privremenog karaktera i primjenjivale se dok bi trajalo izvanredno stanje s migrantima, a bile bi ukinute kada bi  potreba za njima prestala, kazao je Cerar.
I slovenski premijer i austrijski kancelar zauzeli su se za europsko rješenje pitanja migracija i zaštitu vanjske granice EU-a, a međusobne odnose ocijenili su vrlo dobrima.
Slovenija je pred Kernov dolazak u petak Austriji poslala diplomatsku notu u kojoj je nepotrebnim ocijenila jače granične kontrole koje ta zemlja prema Sloveniji primjenjuje u bojazni od novog dolaska velikog broja ilegalnih migranata i navela je da Slovenija dobro čuva schengensku granicu s Hrvatskom.
Ljubljana je posebice zabrinuta dodatnim kontrolama Austrije na zajedničkom graničnom prijelazu Karavanke s austrijske strane, zbog čega je proteklih tjedana dolazilo do gužvi i zastoja u vrijeme turističke sezone na tom glavnom cestovnom prijelazu između dviju država i tranzitnom pravcu prema jugu i jugoistoku Europe.
Kern je nakon sastanka s Cerarom, koji je bio posvećen pripremama za predstojeći summit EU-a u Bratislavi, kazao da će Austrija o svojim mogućim novim mjerama zaštite granice od migranata susjedne države obavještavati unaprijed i pravodobno i da je privržena suradnji sa susjednim zemljama kad je riječ o migrantskoj problematici.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x