Published On: Sri, sij 13th, 2021

ČENGIĆ: SDA je masovno radila malverzacije na izborima u Mostaru

Član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Paralmenta FBiH Irfan Čengić kazao je za N1 kako su na izborima u Mostaru uočene katastrofalne malverzacije koje su utvrđene ponovnim prebrojavanjem glasova s određenih biračkih mjesta. Optužio je kandidate koalicije okupljene oko SDA da su sebi dopisivali glasove.

“Spriječena je malverzacija fiktivnih glasova ljudi koji su umrli ili nisu tu, ali drugi dio izbornih prevara se sada otkriva. Dopisivali su dodatne listiće i ubacivali. SIP nije htio prebrojati svih 150 biračkih mjesta ponovno, prebrojao je samo nekoliko. Jedan kandidat je sebi upisao preko 100 glasova. Koalicija oko SDA je uzimala sebi glasove od drugih stranaka, ali više su varali među sobom. Kada bi se išlo do kraja s prebrojavanjem neki kandidati završili bi u minusu koliko su sebi dopisali glasova”, rekao je Čengić u Danu uživo.

Istaknuo je kako SIP nije bio uključen u izbornu prijevaru, ali da im zamjera što nisu izvršili ponovno prebrojavanje za sva biračka mjesta.

“Bio sam svjedok kako su stavljali listiće koalicije, dokazali smo samo u kutijama koje smo otvorili. S obzirom da smo otvorili malo kutija, vjerujemo da ćemo vratiti samo jedan mandat u Starom Gradu. Preko 150 glasova je dodano koaliciji oko SDA”, rekao je Čengić.

Dodao je kako će sada HDZ imati 13, SDA 11 mandata od kojih su dva SBB-a i BH Blok oko sedam. Na pitanje hoće li u koaliciju sa SDA, Čengić je rekao da stavove o svemu tome trebaju formulirati Mostarci.

“Ružno mi je gledati kako Denis Zvizdić dijeli lekcije što trebaju u Mostaru da rade, a on iz Sarajeva. Oni u Mostaru trebaju vidjeti što žele”, rekao je Čengić.

Govoreći o izboru gradonačelnika Mostara, kazao je kako vjeruje da će HDZ i SDA naći zajednički jezik.

“Dobili su podršku građana da nastave raditi ono što rade 25 godina u Mostaru”, rekao je Čengić./HMS/