Published On: Sat, Jul 8th, 2017

ČEMU SLUŽI FTV: Poštenog čovjeka koji je prijavio korupciju reketarili, blatili, povezivali s terorizmom

Ukratko, čovjek po imenu Zlatan Velagić prijavio je korumpiranog ministra Bahira Imamovića zbog  ucjene i iznuđivanja mita. Velagić je nakon toga napadnut od strane FTV-a. Medijski uništavan odvratnim prilozima. Čak i povezivan s terorizmom.

Kada se reketari poštene građane BIH , onda je valjda dozvoljeno govoriti i o terorizmu.

Bahir Imamović je u akciji SIPA-e potom uhićen. FTV je ušutio. Zlatan Velagić, umjesto da dobije nagradu od BIH društva, za doprinos borbi protiv korupcije javno je označen kao opasan. No nagradu je dobio FTV!  I njihov novinar Omer Hasanović koji su vodili linč protiv Velagića.

Eto to je javni RTV servis. To su kadrovi OHR-a. to je ta divna TV kuća, koja nas na našem jeziku informira tko je loš a tko dobar dečko.  I to je ono što Hrvati ne plaćaju, a Bošnjake prisiljavaju da plaćaju.

SKINUTA LJAGA SA PRIJAVITELJA KORUPCIJE I FIRME ‘TUZLA KVARC’

Zbog laži i kleveta kazna za FTV: Hoće li ACCOUNT opozvati nagradu koju je dodijelio novinaru magazina ‘Mreža’?!

Sud je odlučio da  se FTV BiH i novinar Omer Hasanović obavezuju  da solidarno, na ime naknade štete zbog iznešenih kleveta, isplate iznos od 5.000 KM, zajedno sa pripadajućom zateznom kamatom, kao i da mu naknade troškove parničnog postupka

Prvostupanjskom presudom Općinski sud u Tuzli je naložio JRTS FTV BiH da uputi izvinjenje, objavi ispriku i opozove izražavanje neistinitih činjenica vezanih za firmu Tuzla kvarc i Zlatana Velagića, direktora firme Tuzla kvarc i prijavitelja korupcije, pod prijetnjom prinudnog izvršenja i drugih zakonskih posljedica, navodi se u priopćenju Centra za odgovornu demokraciju – COD Luna.

FTV je Zlatana Velagića i firmu Tuzla kvarc lažno povezivao sa terorizmom, a sve u funkciji odmazde zbog prijave korupcije, u prilozima objavljenim iz 15. i 20.02.2015.godine.

Istom presudom FTV BiH i novinar Omer Hasanović obavezuju se da solidarno, na ime naknade štete zbog iznesenih kleveta, isplate iznos od 5.000 KM, zajedno sa pripadajućom zateznom kamatom, kao i da mu naknade troškove parničnog postupka.
Podsjećamo, Zlatan Velagić je prijavitelj korupcije u poznatom slučaju ucjene i iznuđivanja mita od firme “Tuzla Kvarc” za dobijanje koncesije od strane Bahira Imamovića, pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva TK. Bahir Imamović je u akciji SIPA-e uhićen prilikom preuzimanja obilježenih novčanica u iznosu od 10.000 KM, što je bila samo “prva rata” traženog iznosa za dobijanje koncesije.
Od tada, od slučaja prijave, krenula je lavina odmazde, medijski linč nad prijaviteljem korupcije Zlatanom Velagićem i firmom “Tuzla Kvarc”, a nastavljeno je lažnim izvještavanjem javnosti o povezanosti Zlatana Velagića i firme “Tuzla Kvarca” sa terorističkim grupama.
Danas je ovom presudom firma Tuzla kvarc d.o.o. dobila dugo očekivanu pravdu, a Općinski sud u Tuzli je vratio vjeru običnom građaninu u institut pravde u BiH.
Sa žaljenjem podsjećamo javnost da je Antikorupcijska mreža ACCOUNT, u jeku medijske hajke na prijavitelja korupcije Zlatana Velagića od strane novinara FTV-a Omera Hasanovića, tom istom novinaru dodijelila nagradu za najbolje izvještavanje o korupciji, i pored višestrukih apela COD Luna da novinar Omer Hasanović, u okviru Magazina Mreža FTV-a, tendencioznim prilozima, lažnim navodima i teškim potvorama satanizira i stigmatizira prijavitelja korupcije, vršeći odmazdu nad njim, a što je potvrdila prvostepena presuda Općinskog suda u Tuzli.
Stoga, COD Luna javno poziva antikorupcijsku mrežu ACCOUNT da opozove i povuče nagradu koju je dodijelila novinaru Omeru Hasanoviću i svoju odluku javno objavi, što je najmanje što ACCOUNT u ovom trenutku može uraditi kao čin izvinjenja prijavitelju korupcije Zlatanu Velagiću i firmi Tuzla Kvarc, ističe se u saopštenju COD Luna.