Published On: Pet, ruj 24th, 2021

Čelnik katalonskih separatista Carles Puigdemont priveden na Sardiniji

Čelnika katalonskih separatista Carlesa Puigdemonta u četvrtak je uhitila talijanska policija na Sardiniji, navodi se u priopćenju njegova ureda, a prenosi Reuters.

Španjolska je za pobunu te pomoć u organizaciji referenduma o neovisnosti 2017. koji su španjolski sudovi ocijenili nezakonitim, optužila Puigdemonta, bivšeg katalonskog čelnika.

U ožujku je Europski parlament oduzeo Puigdemontu imunitet koji je uživao kao član od 2019. Od tada Puigdemont živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.

Njegov ured kaže kako je Puigdemont u četvrtak poslijepodne otputovao u Alghero iz Bruxellesa kako bi sudjelovao na međunarodnoj izložbi Adifolk te se sastao s regionalnim čelnikom Sardinije i njezinim ombudsmanom.

“Kad je stigao u zračnu luku Alghero, zaustavila ga je talijanska granična policija. Sutra će se pojaviti pred sucima apelacijskog suda u Sassariju, a koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti”, navodi se u priopćenju ureda.

Njegov odvjetnik Gonzalo Boye potvrdio je na twitteru da je Puigdemont u pritvoru, dodavši da je uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga od 14. listopada 2019. godine, koji je prema “pravnom imperativu – kako je naveo Europski sud pravde – obustavljen”.

Puigdemont je bio predmetom europskog uhidbenog naloga koji je izdala Španjolska koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju neovisnosti.

Referendum je doveo do najveće političke krize u Španjolskoj u posljednjih nekoliko desetljeća, a nakon toga je katalonski parlament, u listopadu 2017. godine, jednostrano proglasio neovisnost, što je potaknulo središnju vladu da nametne izravnu vlast iz Madrida, a vlasti su počele s uhićenjima separatističkih čelnika./Hina/HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
6 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Phoenix
Phoenix
1 mjesec prije

Nas strateski Partner!

sami
sami
1 mjesec prije
Odgovori   Phoenix

ovako ce mo mi jos malo ove ustase i cetnike

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije
Odgovori   sami

Što još malo, nemaš damu da počneš odmah ?

Tati
Tati
1 mjesec prije
Odgovori   sami

I mlade muslimane.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Europska Unija nema dvostruke aršine!!! EU ima višestruke aršine a lobiranje je jedna od unosnijih privrednih grana za političare. Ako se EU ikada raspadne onda se nije raspala zbog različitih ideologija EU država i državljana jer one ne postoje – raspati će se isključivo zbog stranih plaćenika i lobista a ovakva EU je Meka za lobiste i lobiranje…

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Žabarska posla- polit ushupkavanje Madridu.