Published On: Sub, velj 6th, 2021

ČELNICI KOALICIJE ZA MOSTAR I BH BLOKA Posvađali se Arman Zalihić i Salem Marić

Nakon što je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća (GV) Mostara večeras prekinuta,jer nije bilo kvoruma, novoizabrani predsjednik GV-a Ivan Zelenika izrazio je žaljenje što Vijeće nije izabralo prvog čovjeka grada.

-To su vijećnici dužni građanima nakon toliko godina bez Vijeća. Nadam se da ćemo već u srijedu na nastavku sjednice dobiti novog gradonačelnika- rekao je Zelenika.

Salem Marić, koji je izabran za zamjenika predsjednika GV-a osvrnuo se na situaciju u kojoj prijedlog Koalicije nije dobio podršku za prekid sjednica, a zbog dodatnih konsultacija za izbor gradonačelnika u drugom krugu.

“Uvijek je priča o HDZ-u i SDA”

– Na samom kraju, praktično, dogodio se mali nesporazum, kada se nismo mogli usuglasiti oko datuma. Ne vidim razlog da ne dobijemo gradonačelnika. Pozicija gradonačelnika je toliko bitna za Mostar da su danas poslije prvog kruga pojedini vijećnici bili pod velikim pritiskom. Bilo je iznenađenja. Moglo se naslutiti u kojem pravcu idu neke stranke i koalicije. Mislim da se pod pritiskom predsjednika stranaka iz Sarajeva glasovalo, a ne svojom voljom – rekao je Marić.

Izrazio je žaljenje što Baralija nije dobila više glasova, jer je to zaslužila. Upitan za komentar o tome što je Baralija kazala da je „cijela sjednica izrežirana te da je riječ o dogovoru između HDZ-a i SDA odranije“, Marić je, kako prenosi “Avaz” kazao kako misli da je to rekla u afektu.

– Uvijek je priča o HDZ-u i SDA, a oni su ostali na sjednici, pa eto neka naprave 24 glasa i neka izaberu. Dosta je Bošnjacima priče kako smo mi prodali i dogovorili s HDZ-om. Ona je ostala i dogovorila, rekao je Marić.

Potom se, kako piše “Avaz”, novinarima obratio Arman Zalihić (SDP BiH), vijećnik „Bh.bloka“, koji je kazao da su pokušali implementirati klub Ostalih da ne budu diksriminirani i kako bi mogli biti birani u rukovodstvo Gradskog vijeća.

Zalihić: Žalosno je da je izabran čovjek koji je ukrao 1000 glasova 

– To nije prošlo, ali bit će na sljedećoj sjednici. Osim toga nadovezao bih se na izjavu gospodina Marića, ne da Gradsko vijeće nije formirano na nediskriminiran način, nego je poražavajuće da je čovjek koji je na 14 kutija ukrao 1000 glasova izabran za zamjenika predsjednika GV-a i što, očigledno, ima dogovor s HDZ-om da on bude predsjednik Vijeća, a gospodin Mario Kordić gradonačelnik Mostara. Samo mu treba da založi ljude iz „Bh. bloka.“ To, upravo, radi s izjavama kako mi dobivamo direktive iz Sarajeva. Vrijeme će pokazati tko je u pravu. „Koalicija“ je izašla sa sjednice, a mi smo bili konstruktivni. Nakon njihovog izlaska nije bilo kvoruma za drugi krug glasanja. Želimo raditi, ali ne želimo birati gradonačelnika kada je skoro pola vijećnika nedostajalo u sali. I, ovo je igrokaz – rekao je Zalihić.

Na ove njegove riječi uslijedila je Marićeva replika.

– Zaista, oprostite mu, ponijelo ga je, vjerojatno. Nadoći će, a ja mu se ispričavam ako sam ga uvrijedio. Ja sam se javno ogradio od svih nepravilnosti na izborima u Mostaru. I rekao sam da vjerujem u instititucije BiH, Središnje izborno povjerenstvo i u Tužiteljstvo. Ako netko misli da je predsjedniku Gradskog odbora trebalo da krade glasove, neka to dokaže Tužiteljstvo. Mi smo podržali prijedlog Zalihića o izmjeni Statuta kada su u pitanju ostali. I sad govori da se mi ne zalažemo za to. Spinove o HDZ-i i SDA najbolje će pokazati i razvaliti nas ako oni uđu u koaliciju s njima. Još jednom ih pozivamo: Izvolite gospodo, nemojte prebacivati na SDA. SDA je ovdje ostala i ostat će časno i pošteno uz svoj narod i uz sve građane Mostara jer samo tako možemo raditi. Hladne glave i polako-poručio je Marić.

Slaven Bevanda, vijećnik HRS-a istaknuo je da je Vijeće danas uradio dio posla.

-Imamo predsjednika i dopredsjednike. Bili smo konstruktivni. Nažalost, bio sam mišljenja kad je traženo javno glasanje da se to i treba danas završiti. Vidjet ćemo, ne bih špekulirao tko će dalje za koga glasati. Zaključak je da se dalje glasa javno. Ne očekujemo nikakve pritiske, mi smo slobodni ljudi. Radit ćemo u interesu grada. Pokušali smo promovirati politiku dogovora između klubova. Nažalost, danas nam dijelom nije uspjelo-naveo je on./HMS/


uskrs ephzhb