Published On: Uto, tra 16th, 2013

Čeku: Neće biti vojne intervencije na sjeveru Kosova

Kosovski ministar obrane Agim Čeku izjavio je da vlada u Prištini ne namjerava vojnom intervencijom rješavati problem sjevera Kosova i da će ostati privržena mirnom rješenju problema, prenosi Tanjug.
Čeku u intervjuu za sutrašnji broj “Naših novina” tvrdi da kosovske oružane snage pod njegovi zapovjedništvom ni u kojem slučaju neće silom pokušati osvojiti četiri sjeverne općine naseljene Srbima i istaknuo da će kosovska vlada ostati privržena mirnom rješenju problema sjevera Kosova.
On je rekao da je uvek štitio civile i da građani srpske nacionalnosti mogu na Kosovu da se osjećaju sigurno.
“Kao što je poznato, ja sam školovan na Vojnoj akademiji (u Beogradu), gdje smo učili ratnu etiku, pa vas želim sve uvjeriti da sam uvijek štitio civilna lica i građane. Borio sam se protiv Miloševićevog režima i sprovođenja etničkog čišćenja od strane tog režima, a nikada protiv građana srpske nacionalnosti”, rekao je Čeku.
Kosovski ministar obrane odbacio je i navode da je bio jedan od inspiratora pogrona nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 17. ožujka 2004. kada je nastradalo 19 civila i spaljene brojne srpske kuće i crkve.
“To apsulutno nije istina. Prava istina je, recimo, da sam ja bio predložen na mjesto premijera Vlade Kosova zato što su me međunarodni partneri smatrali za osobu koja može sačuvati mir i stabilnost na Kosovu”, odgovorio je Čeku.
On smatra i da će dijalog Beograda i Prištine u Bruxellesu imati pozitivan ishod i da je moguće postići sporazum na obostrano zadovoljstvo.
“Naravno da verujem da će se dijalog nastaviti. Siguran sam da obje strane mogu dostići konstruktivan kompromis koji ne zahtjeva od jedne strane da odustane od nečega.
Ovaj dijalog je namijenjen pronalasku dugoročnog rješenja, i može nam se ponekad činiti da on ne ide onom brzinom i dinamikom koju smo predviđali”, kazao je Čeku.