Published On: Čet, lis 3rd, 2013

Čekajući okončanje postupka Mevlid Jašarević obrijao bradu

Mevlid Jašarević, koji je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog terorizma, kako saznaje Oslobođenje, obrijao je bradu u pritvorskoj jedinici Suda BiH, gdje čeka okončanje drugostupanjskog postupka pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Također, Oslobođenje saznaje da će Jašarević sa svojom obranom inzistirati na svjedočenju svoje supruge Mirele Demirović, koja je Tužilaštvu BiH ranije dala iskaz, a koji je, po tvrdnji obrane, nepovoljan za optuženog. Obrana Jašarevića je i ranije isticala da bi svjedočenje Demirović u sudnici pred Vijećem opovrglo ono što se nalazi u spomenutoj izjavi, a koju je navodno dala pod pritiskom.

Suđenje Jašareviću bi, kako je ranije planirano, trebalo biti nastavljeno 14. listopada, kada će biti saslušana dva svjedoka. Za taj dan bilo je planirano i saslušanje Mirele Demirović, koja nije pristala uz pratnju pripadnika Granične policije dođe u Sud BiH i svjedoči. Kako je Oslobođenje ranije pisalo, ona ima zabranu ulaska u BiH na pet godina, zbog čega bi njezin dolazak bio moguć jedino uz pratnju pripadnika policije, na što ona nije pristala.

Mevlid Jašarević je prvostupanjskom presudom oglašen krivim da je počinio kazneno djelo terorizam te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 18 godina zbog napada na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. Apelaciono vijeće je uvažilo žalbu obrane, te je ukinuta prvostupanjska presuda i počelo je novo suđenje.

 

(Vijesti.ba)