ČEKAJU NAJGORE U državi New York 630 umrlih u jednom danu, gradonačelnik Bill de Blasio uputio dramatičan apel

Savezna država New York, žarište epidemije novog koronavirusa u Sjedinjenim Državama, izvijestila je u subotu o novih 630 umrlih u jednome danu, što je najviše od početka epidemije dok se ubrzavaju pripreme u očekivanju vrhunca zaraze.

Država New York dosad ima 3.565 umrlih i više od 113.000 oboljelih – među kojima 63.000 u gradu New Yorku – slično kao Italija i Španjolska, gdje je broj umrlih veći.

“Još nismo dosegnuli vrhunac epidemije, ali se približavamo”, rekao je demokratski guverner Andrew Cuomo na tiskovnoj konferenciji, istaknuvši da bolest posebno brzo napreduje na Long Islandu.

Samo u gradu New Yorku više je od četvrtine od preko 7000 preminulih od koronavirusa u SAD-u, po podacima Sveučilišta Johns Hopkins. Bolnice u New Yorku teško uspijevaju liječiti sve teško oboljele a mrtvačnice ne uspijevaju pokopati mrtve. Krematoriji su produžili radno vrijeme i rade dugo u noć dok broj mrtvih raste takvom brzinom da gradski dužnosnici traže posvuda u državi privremena mjesta za ukop.

Zbog rizika od zaraze, mnogi ljudi čiji su članovi obitelji u teškom stanju u New Yorku ne mogu vidjeti svoje voljene i oprostiti se od njih. Da bi se spriječila prenatrpanost bolnica mjesne vlasti se utrkuju s vremenom kako bi osnažile kapacitete za prihvat očekivano velikog broja pacijenata.

“Kad smo počeli, prva briga bio nam je dovoljan broj kreveta, sada smo usredotočeni na opremu i na osoblje”, rekao je Cuomo istaknuvši da će za najteže slučajeve biti potrebni respiratori.

“Kineska vlada sudjeluje u donaciji 1.000 respiratora koji danas trebaju stići u zračnu luku JFK”, rekao je zahvalivši osnivaču Ali Babe, Jacku Mau. I savezna država Oregon, na zapadnoj obali, treba poslati 140 respiratora, dodao je Cuomo.

more recommended stories