Published On: Sub, ožu 12th, 2022

Čeka li nas u utorak veliko poskupljenje goriva? Dolar je sve jači, barel sve skuplji, a ratu u Ukrajini ne vidi se kraja…

Nakon 30 dana fiksiranih cijena goriva početkom ožujka Vlada je donijela novu mjeru za ublažavanje udara na džepove građana i poduzeća kada su u pitanju cijene dizela, benzina i plavog dizela. Novim mjerama fiksirane su marže trgovaca dok se država odrekla dijela trošarina, no cijene u maloprodaji u odnosu na fiksirane cijene ipak su snažno porasle

Prema informacijama koje je tportal dobio od manjeg domaćeg distributera goriva, od idućeg tjedna benzin i dizel mogli bi bitno poskupjeti.

Očekuje se tako da će u veleprodaji benzin biti skuplji 1,66 kuna, dizel 2,14 kuna, a plavi dizel, koji se koristi primarno u poljoprivredi, 2,11 kuna. To bi značilo da će se litra benzina od idućeg tjedna možda prodavati po oko 13,7 kuna, litra dizela po 14,5 kuna dok bi plavi dizel trebao poskupjeti na više od 10 kuna po litri!

Osim toga, tvrdi nam distributer, vlasnik manjeg lanca benzinskih postaja na sjeveru Hrvatske, dodatan je problem opskrba gorivom jer mu veletrgovac s kojim surađuje isporučuje po petinu goriva koje mu je potrebno i koje naruči. Zbog neredovito isporuke, kaže, često ostaje bez plavog dizela, za kojim je najveća potražnja uslijed početka poljoprivrednih radova.

Hoće li zaista cijene goriva od idućeg tjedna odletjeti u nebesa i ‘šteka’ li opskrba naftnim derivatima, provjerili smo s najvećim domaćim proizvođačem i trgovcem Inom.

Gužve na benzinskim postajama diljem Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Oni jasno poručuju da se eventualne promjene maloprodajnih i veleprodajnih cijena kupcima nikada ne najavljuju.

Što se mogućeg poskupljenja tiče, poručuju da na formiranje veleprodajne, a potom i maloprodajne cijene naftnih derivata utječu mnogobrojni elementi. Pojašnjavaju da su najvažniji elementi cijene derivata na mediteranskom tržištu (na koju utječe cijena barela sirove nafte Brent na svjetskom tržištu) trošarine (koje su fiksne, bez obzira na kretanja cijene Brenta na tržištu) te odnos kune i dolara.

‘Posljednjih tjedana svjedočimo rapidnom rastu cijene sirove nafte te jačanju dolara u odnosu na ostale valute, a buduće kretanje cijena ovisit će ponajprije o kretanjima spomenutih čimbenika na međunarodnom tržištu‘, rečeno nam je u Ini.

Što se pak zamjerki zbog nedostatne isporuke goriva tiče, u Ini decidirano tvrde da sigurnost opskrbe nije ugrožena te da tvrtka kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
5 mjeseci prije

Biće ovde gore nego u Ukrajini.. Bravo jenkiji, bravo englezi.. Uspjeli ste unazaditi glupe europljane..

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
5 mjeseci prije

Važno je da DJIKANI genocidasi hrokcu

Izmetbegović
Izmetbegović
5 mjeseci prije

Kako god, mošnje će popušiti.. Već su gladni, smrznuti, iseljavaju a za to posebnu zahvalu upućujemo kakiru živkoviću na sustavnom pljačkanju, sebijici respirator ubojici, osmici malom pljačkanje i nazadnost, novalić pljačkanje, nazadnost, glupoća, cikatić pljačkanje, uništavanje, nesposobnost, sejdo pljačkanje, nesposobnost, alkoholizam, hostesa pljačkanje, nesposobnost, senilnost, terorizam, mamutica biserica pljačkanje, nesposobnost, terorizam, istrebljavanje hrane u svojoj blizini posebno špeka.. I ostalim mošnjama a ima ih poprilično kriminalaca nepismenih😁