ČEKA IH KATASTROFA Guverner izašao pred narod i dramatičnim govorom upozorio da se spreme za nešto nezapamćeno: ‘Uništit će nas!’

Američka savezna država Teksas suočena je s katastrofom neviđenih razmjera nakon što je guverner Abbott objasnio da je uragan Harvey ojačao i velikom se silinom približava američkoj obali. Harvey je ojačao u meksičkim toplim vodama i pretvorio se u oluju treće kategorije, a u južnu obalu meksičkog zaljeva trebao bi udariti večeras ili u subotu ujutro.

Guverner Abbott je priznao da Teksas čeka nezapamćena katastrofa i zatražio je federalnu pomoć i prije samog udara.

– Ovo bi mogao biti najjači uragan u posljednjih 12 godina – kaže Abbot.

Nacionalni centar za uragane procjenjuje da bi najgore moglo biti na području Houstona.

– Bojimo se da bi mogle uslijediti katastrofalne poplave – upozorili su iz centra.

Dok se oluja praćena vjetrovima koji pušu i do 210 kilometara na sat približava obali, u nekim dijelovima Teksasa naređena je evakuacija. Vlasti kažu da oni koji ignoriraju naredbu, rade to na vlastiti rizik.

Na obali Meksičkog zaljeva zavladala je prava panika. Ljudi pokušavaju zaštiti svoje kuće i trgovine drvenim pločama, radnici lokalnog azila za životinje pokušavaju spasiti pse i mačke, a policija upozorava građane da ih neće spašavati usred najveće drame.

– Izdali smo naredbu za evakuaciju. Tko ne želi ići, to je njegov problem. Nema šanse da riskiram živote svojih policajaca – rekao je jedan policijski službenik.

https://www.youtube.com/watch?v=qvpjualyZ6g

Zbog toga Donald Trump ‘razmišlja’ o proglašenju stanja prirodne nepogode, što će omogućiti ‘deblokadu saveznog novca’, rekao je njegov savjetnik za domovinsku sigurnost Tom Bossert.

– Predsjednik će početkom idućeg tjedna nastojati doći u posjet Teksasu – rekla je istodobno glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Predsjednika su novinari uhvatili na putu za Camp David i pitali ga ima li kakvu poruku za Teksašane. Trump je bio kratak.

– Sretno. Sretno svima!