Published On: Uto, lis 30th, 2018

Čehoslovačka je od 1978. pratila Trumpa

Tajna policija komunističke Čehoslovačke napravila je dosje o Donaldu Trumpu nakon njegova vjenčanja s Čehinjom Ivanom Zelničkovom, piše u ponedjeljak praški tjednik Respekt.

“Da, Trumpovi su bili u našem fokusu interesa”, rekao je za tjednik Vlastimil Danek, bivši područni šef StB-a (državne sigurnosne službe) u Gottwaldovu (današnjem Zlinu), rodnom gradu Ivane Trump, piše Hina.

“Znali smo da je Trump bio utjecajan. Nije skrivao da jednom želi biti predsjednik. Htjeli smo doznati više o njemu”, dodao je. StB je 1978. prvo otvorio dosje o Ivani Zelnickovoj a zatim ga dopunio informacijama o njezinu suprugu, piše Respekt koji je taj napis objavio u suradnji s britanskim listom The Guardian.

Foto: AP / Ivana i Donald 1988. godine

Ivana Zelničkova, bivša skijašica i manekenka koja je poslije postala poslovna žena, 1977. se udala za Trumpa s kojim je rodila troje djece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erica. Trump je, navodi se u dosjeu, počeo razmišljati o predsjedničkoj kandidaturi 1986., ali je odustao od te zamisli jer je mislio da je premlad (tada je imao 41 godinu).

“Svojom kandidaturom želi biti iznimka u američkoj povijesti. Želi se kandidirati kao politički neovisna osoba. Nije član ni Demokratske ni Republikanske stranke, premda ga obje žele za sebe”, navodi se u bilješci dosjea.

“Premda se čini nestvarno, Donald Trump je siguran u pobjedu”.

Komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj propao je 1989. u takozvanoj Baršunastoj revoluciji koju je predvodio Vaclav Havel. StB koji je tijesno surađivao sa sovjetskim službama raspušten je 1990.  (Bljesak.info)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare