ČEGA SU SE DOSJETILI Kineski klinci u karanteni imaju nastavu preko aplikacije, pa su je ubili. Izbacili su je s App Storea lošim recenzijama

Aplikaciju preko koje su dobivali zadaću i ocjene uspjeli su, barem nakratko, izbaciti s AppStorea

Epidemija koronavirusa širi se svijetom, ljudi za koje se sumnja da ga imaju ili su bili u kontaktu s oboljelima moraju u karantenu. U kineskom Wuhanu u karanteni su i neka djeca, što znači da ne idu u školu. No, nastava se za njih i dalje odvija, zahvaljujući aplikaciji DingTalk. Pomoću nje klinci mogu slušati predavanja i rješavati zadaću, a profesori im mogu davati ocjene.

No, djeca kakva jesu, baš im se i ne da raditi zadaću. Stoga su mali genijalci pronašli način kako da se izvuku. Kako piše London Review of Books, klinci su shvatili da ako dovoljno puta ocijene aplikaciju s jednom zvjezdicom u App Storeu, ona će biti uklonjena. Riječ se brzo proširila među djecom, pa je njih 10.000 navalilo s ocjenjivanjem, zbog čega je aplikaciji ocjena smanjena s 4,9 na 1,4 preko noći. I uspjeli su, aplikacija je barem nakratko uklonjena. A ako nema aplikacije, nema ni zadaće.

ČINI SE DA ĆE IPAK IMATI ZADAĆU

Navala negativnih ocjena je u jednom trenu postala toliko golema, da su developeri aplikacije na kineskim društvenim mrežama preklinjali za njezino spašavanje. “Ja imam samo pet godina, molim vas, nemojte me ubiti”, objavili su developeri. Čini se da se stvari ipak popravljaju, jer je aplikacija trenutno na App Storeu s ocjenom od 2,2 zvjezdice, a broj ocjena je smanjen na 1500.

Reuters je prokopao po opisima uz ocjene, a neki su zaista genijalni. “Moj godišnji odmor! Obožavam DingTalk. Nema problema, evo vam jedna zvjezdica”, napisao je jedan. “Dajem vam pet zvjezdica. Ali u pet rata po jednu zvjezdicu”, napisao je drugi.