Čedomir Sudar pobjednik u plivanju za Časni krst u Mostaru

Dvadesetdvogodišnji Čedomir Sudar iz Baćevića prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Neretvi u Mostaru i osvojio zlatnik, dok je među djecom najbrži bio Denis Žutina iz Blagaja.

Bogojavljensko plivanje se već četvrtu godinu održava u mostarskom naselju Ortiješ, a ove godine je sudjelovao najveći broj sudionika – 22 odraslih i sedmoro djece.

Zbog velikog broja djece organizatori su odlučili da posebno plivaju stariji, a posebno djeca, prenosi bljesak.info

Paroh blagajski Branimir Borovčanin rekao je da ga raduje to što svake godine na Bogojavljenje ima sve više plivača na Neretvi, među kojima je dosta mladih.

On je istakao da su se svi plivači pričestili i zajedno pomolili za sve, kao i za braću u Crnoj Gori. ”

Želimo da iskoristimo priliku da ih pozdravimo i da im pošaljemo snažnu poruku od naroda iz doline Neretve da istraju u svojoj borbi, a mi ćemo da se molimo za njih”, poručio je Borovčanin.

Pobjednik plivanja Čedomir Sudar rekao je da mu je ovo drugi put da sudjeluje i da se raduje ovome događaju, iako je hladno, te istakao da je najvažnije očuvati tradiciju.

Sudionik plivanja Srđan Krnjeušić iz Ortiješa istakao je da mu je velika čast što je sudjelovao u plivanju za Časni krst na Neretvi.

“Plivanje smo počeli prije četiri godine uz blagoslov vladike Gligorija i nastavit ćemo da čuvamo tradiciju”, naveo je Krnjeušić.

Plivanju je prethodila liturgija u Hramu Svetog Stefana Despota i Prepodobne Evgenije u mjestu Ortiješ.