Published On: Fri, Apr 19th, 2013

Čečenski lider Kadirov: Amerika je kriva za tragediju u Bostonu

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji sada živi u Rusiji, kritizirao je danas američku policiju zbog ubojstva jednog državljanina Čečenije osumnjičenog da je izvršio bombaški napad na Bostonskom maratonu, a za nasilje okrivio njegov odgoj u Sjedinjenim Američkim Državama.
”Puteve zla treba tražiti u SAD”, kaže Kadirov u komentarima objavljenim na internetu nakon što je policija ubila Tamerlana Tsarnajeva i nastavila potragu za njegovim bratom Džoharom koji je takođe osumnjičen za bombaški napad u Bostonu.
”Braća su odrasla i studirala u SAD i njihovo ponašanje i vjerovanje su formirani tamo”, istaknuo je Kadirov i dodao da je “uzaludan bilo kakav pokušaj pravljenja veze između Čečenije i Tsarnajeva”.
Kadirov, proruski lider čije su tajne službe optužene za zloupotrebu ljudskih prava – otmice i mučenja, postavio je pitanje zašto američka policija nije bila u stanju uhititi Tamerlana Tsarnajeva, prenosi agencija Reuters.
”Očigledno da je specijalnim službama bio potreban rezultat po svaku cijenu da bi se smirila javnost”, zaključio je Kadirov, prenosi Tanjug