Published On: Sat, Jun 24th, 2017

CCI: Politika tjera iz države najpametnije kadrove

Migracija stanovništva je uvijek bilo, ali trenutno na ovim prostorima one nisu prirodne, za razliku od ’60-ih godina, jer nama sada odlaze najpametiji, koji ne mogu osigurati egzistenciju, upozorio je Željko Ninković, predstavnik Centara civilnih inicijativa (CCI).

Kao jedan od razloga zašto građani odlaze naveo je i politike koje su na sceni godinama u BiH i čekanje da zaživi pravna država.

”U RS je značajan odlazak mladih, a prvi put je u tom bh. entitetu bilo manje od 10.000 upisanih prvašića”, rekao je Ninković novinarima u Banja Luci uoči javne tribine CCI-a “Mladi odlaze, kako zaustaviti taj trend“.

Zatupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić je ukazao da je odlazak mladih iz zemlje ranije bio posljednja, a sada jedina opcija, imajući u vidu stanje na ovim prostorima i da oni moraju da razmišljaju o zasnivanju obitelji i rješavanju drugih životnih pitanja.

Kaže da se u RS-u već deset godina priča o političkom zapošljavanju, uz stanačku knjižicu, ne uzimajući u obzir kvalitet, što nije dobro, jer jedan broj mladhi i iz tih razloga ne vidi ovdje svoju perspektivu i odlaze u inostranstvo.

I predsjednik NDP-a Dragan Čavić je naglasi da je posao ključna stvar koja može zadržati ljude na ovim prostorima.

Ispunjavanje uvjeta za posao, kako je naveo, mora biti na osnovu profesionalnih kvaliteta, a ne na osnovu ”veze” ili političke pripadnosti.

”Moramo u RS-u konačno prekinuti s populističkom politikom i potrebno je da se napravi dramatična promjena odnosa prema administraciji i realnom sektoru, a time i obrazovanju, koje nije prilagođeno potrebama tržišta”, ukazao je Čavić.

S druge strane, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić iznosi i podatke povratka u RS, pa i nekih članova te stranke.

”Trebamo afirmirati i te, a ne samo negativne primjere”, kazao je Stevandić, ističući da je neophodno da se nadležni u RS-u bore za mlade kako ne bi odlazili s ovih prostora.