U srijedu je u hotelu ‘Mogorjelo’ u Čapljini održana Javna tribina na temu: “Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju u funkciji razvoja Općine Čapljina i HNŽ – prednosti i nedostaci”. Javna tribina je održana u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI), a u suradnji sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD) i Američkom agencijom za međunarodni […]

" />
Published On: Čet, sij 9th, 2014

CCI: EU izbila na granice a BIH vlasti ništa…

U srijedu je u hotelu ‘Mogorjelo’ u Čapljini održana Javna tribina na temu: “Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju u funkciji razvoja Općine Čapljina i HNŽ – prednosti i nedostaci”. Javna tribina je održana u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI), a u suradnji sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Tribini je prisustvovalo preko 50 građana, na čija su pitanja odgovarali zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Vrankić (HDZ BiH), izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Stjepan Krešić (HSP BiH), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Srećko Boras (HDZ 1990), te zastupnici u Skupštini HNŽ: Oliver Soldo (HDZ BiH) i Albert Šunjić (HSP BiH). Tribini je u publici nazočio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, Donko Jović, koji se, također, obratio prisutnima.

Na tribini se moglo čuti zanimljivih razmišljanja, pitanja i odgovora, posebice iz oblasti poljoprivrede koja se nametnula kao središnja tema tribine. Generalni je zaključak da su BH vlasti dosta nespremno dočekale ulazak Republike Hrvatske u EU, čime su se stvorili brojni problemi za poljoprivrednike, gospodarstvenike, ali i mještane u pograničnim područjima, kao što je i općina Čapljina, te će trebati izvijesno vrijeme da se ispune svi potrebni uvjeti da BiH postane konkurenta na EU tržištu, te dok se ne povuče barem dio sredstava iz predviđenih IPA fondova.

Prisutni zastupnici su obećali da će u okviru svojih nadležnosti i institucija koje predstavljaju pokrenuti inicijative i zastupnička pitanja prema izvršnoj vlasti na svim razinama, kako bi se barem dio problema iznesenih na tribini što prije riješio, te tako iskoristile sve prednosti nedavnog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Inače, javna tribina u Čapljini je jedna u nizu tribina, koje CCI organiziraju diljem Bosne i Hercegovine, a kojima se kroz unapređenje svakodnevne komunikacije građana i parlamentaraca na razini županija, entiteta i države nastoji povećati odgovornost, efektivnost, efikasnost, te transparentnost rada izabranih predstavnika u vlasti.

Naime, na navedenim tribinama zastupnici imaju prigodu da građanima – biračima predstave svoje aktivnosti, ostvarene rezultate rada, te da razgovaraju o aktualnoj situaciji u određenoj sredini, ali i da se sami upoznaju sa problemima građana, čije interese predstavljaju, kako bi ih kasnije spremnije mogli zastupati u parlamentima – skupštinama, čime se stvaraju neophodni uvjeti za poboljšanje životnog standarda građana i ubrzanje puta Bosne i Hercegovine ka euroatlanskim integracijama, priopćeno je iz CCI-a.