CAZINSKE KRAVE U PANICI: Koljač ulazi u Vladu

Sporazum o novoj vladajućoj koaliciji koja će osigurati parlamentarnu većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) postignut je u Bihaću između Socijademokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB), Narodne stranke Radom za boljitak i Stranke demokratske aktivnosti (ASDA).

Oni će zajedno imati sedamnaest od trideset zastupničkih glasova i to SDP sedam, ASDA četiri, SBB tri i Narodna stranka Radom za boljitak tri.

Na razgovorima, koji su trajali više od pet sati, razgovaralo se o podjelama ministarskih mjesta, nakon što su smijenjena četiri ministra iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Ministarstvo poljoprivrede, kao i Ministarstvo za pitanja boraca u Vladi USK,  te predsjedavajući Skupštine USK pripali su ASDA.

Savez za bolju budućnost SBB dobio je resor gospodarstva i mjesto tajnika Vlade, dok je Narodna stranka Radom za boljitak zadržala ministarstvo policije.

SDP je pored četiri postojeća dobio i resor financija.

Ovo bi uskoro trebalo biti i potvrđeno na sjednici Skupštine Kantona koja će biti održana po hitnom postupku.

Podsjetimo u ponedjeljak su županijske skupštine smjenile ministre iz SDA u tri županije Sarajevskoj, zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj. Novu parlamentarnu većinu uz SDP i SBB u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji činit će i Lijanovićeva stranka radom za boljitak. Glavni odbor SDP-a, također je zatražio i isključenje iz vlasti SDA u Goraždanskoj županiji.( Onasa/ R. I. / Dnevnik.ba)