Published On: Fri, Aug 7th, 2015

CAZIN: Obilježena 20. godišnjica deblokade Bihaćkog okruga

U Tržačkim Raštelima sinoć je održana tradicionalna manifestacija “Pečat slobodi“ kojom je i ove godine, uz Dan općine, obilježena i 20. godišnjica deblokade Bihaćkog okruga.
Spajanje jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i hrvatske vojske 6. kolovoza 1995. godine označilo je i deblokadu tadašnjeg Bihaćkog okruga nakon 1201 dana potpune izolacije ovog kraja.
”Ovo je datum značajan ne samo za Cazin već i za cijelu Unsko-sansku županiju odnosno državu BiH”, istaknuo je otvarajući manifestaciju “Pečat slobodi“ načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.
O značaju 6. kolovoza, ne samo za Cazin već i za županiju i državu i potrebi dostojnog obilježavanja ovog datuma, uz naglašavanje herojstava boraca 5. korpusa Armije RBiH, govorio je premijer Unsko-sanske županije Izudin Saračević.
Izražavajući zadovoljstvo nazočnošćuj na ovom povijesnom mjestu, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio naglasio je da je okosnica politike njegove zemlje prema BiH stabilna, cjelovita i europska BiH.
”Ovo je mjesto od velikog značaja i simbolično i povijesno. Stisak ruku dva generala, generala Marekovića i generala Dudakovića, nije bio slučajan i on je bio rezultat ranije potpisanih deklaracija, osobito splitske, potpisanih od naših predsjednika Tuđmana i Izetbegovića, da se zajedničkim snagama nastupa protiv zajedničkog agresora. Tim sporazumom je omogućeno da se prvo oslobodi Knin, jedna trećina hrvatskog teritorija, a potom i Bihaćka, odnosno Cazinska Krajina”, istaknuo je Ivan del Vechio.
General Atif Dudaković, ratni zapovjednik 5. kropusa ARBiH, poručio je ovom prilikom da je “narod ovdje branio svoj identitet, svoj kućni prag”.
Naglasio je također da je 5. korpus vodio velike bitke ali je to bio obrambeni rat za opstanak države.
Predstavnici organa vlasti, boračkih organizacija i ratnizapovjednici položili su cvijeće na šehidsko obilježje u Tržačkim Raštelima, a manifestacija “Pečat slobodi“ upotpunjena je prigodnim kulturno-umjetničkim programom.