Published On: Sri, kol 23rd, 2017

CAVUSOGLU U BAGDADU: Turska traži od Kurda da odustanu od referenduma o neovisnosti

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako su veoma jasna očekivanja od Erbila kada je riječ o referendumu koji Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka planira održati 25. rujna.

Cavusoglu je u Bagdadu izjavio kako je na sastanku s iračkim kolegom Ibrahimom al-Jaafarijem razgovarano o pitanjima koja se tiču zajedničkih interesa.

Kazao je kako su još jednom izrazili zadovoljstvo Turske, naročito kada je riječ o oslobađanju Mosula od terorističke organizacije ISIS i pokretanje akcija protiv spomenute organizacije u Tal Afaru.

Prema njegovim riječima, Turska će nastaviti podržavati Irak kada je riječ o što skorijem oslobađanju i drugih područja od ISIS-a.

Cavusoglu je izjavio kako će Turska nastaviti pružati podršku i u ponovnoj izgradnji Iraka i njegovih gradova nakon oslobađanja od ISIS-a.

Turski ministar je ukazao na zajedničku volju u borbi protiv svakog oblika terorizma.

”Kao i ISIS, i PKK je prijetnja protiv iračke granične cjelovitosti, teritorijalne cjelovitosti, mira i jedinstva. Zajedno ćemo djelovati kako bi Irak očistili od PKK i iračkim snagama ćemo pružiti svaku vrstu podrške. Želimo razviti odnose s Irakom u svim poljima“, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je potrebno nastaviti obostrane posjete i korištenje postojećih mehanizama kako bi povećali obim bilateralne trgovine i ojačali ekonomsku suradnju.

”Dijelimo isto područje, istu sudbinu i na tom shvatanju ćemo dodatno ojačati naše odnose“, rekao je Cavusoglu.

Upitan o očekivanjima Turske od Erbila rekao je kako su ona jednostavna i jasna.

”Naša očekivanja od Erbila su krajnje jednostavna i jasna. To je odustajanje od odluke o referendumu”, rekao je Cavusoglu koji je naglasio da su veoma važni stabilnost, jedinstvo i zajedništvo regije.

Prema njegovim riječima, ”interes i budućnost kurdske braće su u jedinstvu i zajedništvu u Iraku”.

”Još jednom ćemo im danas iznijeti svoje razmišljanje“, rekao je Cavusoglu./AA/