Published On: Sub, ruj 3rd, 2016

ČAVKA PROGOVORIO: Tužiteljstvo BIH izgleda da je korumpiranije nego što je itko mogao zamisliti…

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) zaprimilo je podnesak državnog tužitelja Olega Čavke te će ga razmotriti u narednom periodu, dok iz Državnog tužiteljstva negiraju da se u ovoj instituciji bilo šta radi mimo zakona.
Iz VSTV-a su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da su u petak u 15 sati zaprimili podnesak od tužitelja Olega Čavke.
Podnesak će biti razmotren u skladu sa procedurom, naveli su iz VSTV-a.
Čavka je poslao podnesak VSTV-u i Uredu Visokog predstavnika u kojem je naveo određene nepravilnosti u radu Državnog tužiteljstva.
Glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić je rekao da Čavkini navodi nisu istiniti.
– Izneseni navodi nisu točni, postupano je u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima. Razumijemo stanje i ponašanje tužitelja Čavke s obzirom na to da je otvorena istraga. S obzirom na to da je u predmetu otvorena istraga i da je od VSTV zatražena suspenzija, ne možemo davati dodatne informacije niti komentare – rekao je Grubešić.
Čavka je izjavio za BIRN BiH da je VSTV-u poslao podnesak u kojem je rekao da je zahtjev za njegovu suspenziju – jer je nosio kući telefon koji je u okviru jedne istrage oduzet od Anesa Kurbegovića – samo način skretanja pažnje javnosti od medijske hajke na glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića kao zahtjeva za njegovu smjenu i disciplinskog postupka koji je navodno protiv njega pokrenut“.
– Ja sam poslužio kao primjer navodnog čišćenja vlastitih redova – rekao je Čavka i dodao “da u Tužiteljstvu BiH mogu ostati samo politički podobne osobe, što on nije”.
U pismu VSTV-u, Čavka je naveo da mu je predmet koji je vodio protiv Kemala Čauševića i drugih oduzet odlukom glavnog tužitelja Gorana Salihovića bez ikakvog obrazloženja.
Čavka tvrdi da mu je Salihović zabranio i da ispita Murata Đuderiju, koji se obratio Tužiteljstvu BiH kako bi ispričao ko je ukrao automobil tužiteljice Dijane Kajmaković.
Kako je naveo Čavka u pismu, “Salihović mu je naložio i da istragu o stradanju porodice Sefera Halilovića prebaci Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu, kao i da odluka o privremenoj blokadi dionica, unutar istrage u slučaju „Bosnalijek“, nikada nije poslata jer je predmet bio prebačen drugoj tužiteljici, dok je Čavka određen za pomagača”.
Predmet Džakule Mire i šest članova disciplinske komisije Uprave za indirektno oporezivanje, kako je naveo u pismu Čavka, prebačen je drugom tužitelju koji je tu istragu zaustavio.
Također, Čavka tvrdi da je nakon otvaranja istrage protiv Tomasa Milana i Džakule Mire glavni tužitelj predmet prebacio u drugi odjel, javlja BIRN BiH.
Čavka je BIRN-u BIH rekao da za sve njegove navode postoje pismeni dokazi u Tužiteljstvu BiH, kao i u elekrtonskom sistemu kojem ima pristup VSTV.